18 marca 2017
Guacamole
Guacamole to mój przepis na awokado. Często pojawia się ono u nas gdy przychodzą znajomi lub raczymy się tym daniem w porze kolacji.
Super smakuje latem gdy są świeże pomidory. Przyjemnie jest wtedy przygotować kolację na tarasie lub balkonie.
Pajdy podpieczonego na patelni grillowej chleba lub bagietka do tego świeżo zrobione guacamole.
A przy tym awokado dobrze wpływa na nasze zdrowie.
Pycha !!!! nie trzeba nic więcej.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
porcja
|
Składniki
- 2 szt awokado
- 1/2 szt czerwonej cebuli
pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
Składniki
pieprz i sól do smaku
|
|
Sposób przygotowania
- Pamiętajcie aby awokado było miękkie. Twarde jest najzwyczajniej niesmaczne. Ja z reguły awokado kupuje kilka dni wcześniej i zostawiam aż zmięknie. Dojrzałe awokado łatwo się obiera. Wystarczy przeciąć je na pół, usunąć pestkę i miąższ wydrążyć łyżką. Obrane awokado przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Ma wtedy ładniejsza konsystencję niż takie zblendowane na gładko. Dodaj do masy z awokado drobno pokrojoną czerwoną cebulę i pomidory. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dolej łyżeczkę oliwy. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato