Bułeczki cynamonowe


Wydrukuj przepis
Bułeczki cynamonowe
Najwspanialsze na świecie bułeczki cynamonowe. W Stanach Zjednoczonych mają one nazwę Cinnabon a w Szwecji Kanelbulle. Pierwszy raz jadałam je w piątkowy , zimny i deszczowy letni wieczór u mojej sąsiadki. Jedzone jeszcze lekko ciepłe i popite gorącą kawą, sprawiły, że nawet okropna pogoda za oknem nie była w stanie popsuć nikomu humoru. Przepis oczywiście wzięłam, a jak...... i na tym się skończyło. Aż przyszedł moment, gdy moja młodsza córka musiała przygotować na przyrodę prezentację o Szwecji. I padło zapytanie: "Mamo przygotujemy też coś szwedzkiego do jedzenia ?". I tutaj zaczęłyśmy się zastanawiać co można przygotować ciekawego i smacznego , aby danie stało się atrakcyjne i smaczne dla piątoklasistów. Padło na Kanellbule. Nie ukrywam, że miałam stracha przed ich przygotowaniem. A jak nie wyjdzie ? A jak nie będą smakować ? Koniec tej historii był taki, że bułeczki wyszły cudowne . a dwie pełne blachy, które moja córka zabrała do szkoły rozeszły się oka mgnieniu i wszyscy zjedli je z apetytem. Jest to doskonała słodkość na długie jesienne i zimowe wieczory. U nas w domu będzie to także doskonały deser na Boże Narodzenie. Spróbujcie !!!! Rodzina i znajomi będą się nimi zajadać !!!
Porcje
sztuki
Porcje
sztuki
Sposób przygotowania
  1. Pierwszy krok to przygotowanie ciasta: 1. Do dużej miski wlej ciepłą wodę , wsyp cukier i pokruszone drożdże. Wymieszaj dokładnie. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 10-15 minut, aż na powierzchni płynu pojawią się bąbelki tzn, drożdże zaczęły pracować. 2. W rondelku rozpuść masło i ostudź. 3. W mniejszej misce przygotuj sobie mąkę ( 5 szklanek) wraz z solą. 4. Do dużej miski, gdzie już jest mieszanka drożdżowa, dołóż ostudzone masło, maślankę lub mleko i roztrzepane widelcem jajka. 5. Następnie dodaj stopniowo mąkę. Ciasto możesz wyrabiać ręką a możesz też użyć robota. W czasie mieszania sprawdzaj ciasto czy staje się sprężyste i nie klei się. Musi być dobrze wyrobione. Ja zużyłam 5 szklanek mąki. Może się zdarzyć, że będzie to trochę mniej lub trochę więcej. 6. Gotowe ciasto uformowane w kulę pozostaw w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5-2 godzin. 7. Wyrośnięte ciasto, rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40x60 cm w poziomie.
  2. Teraz czas na nadzienie: 1. Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do przestygnięcia. 2. Przygotuj cukier i cynamon. 3. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj pędzelkiem masło, tak a by od strony dłuższego górnego brzegu pozostał suchy pasek o szerokości 2 cm. 4. Na maśle rozsyp cukier ( sam/a zadecyduj czy starczy szklanka czy jednak chcesz dołożyć trochę więcej cukru). 5. Potem rozsyp cynamon. 6. Lekko dociśnij nadzienie ręką lub wałkiem, aby przy zwijaniu nie przesuwało się. 7. Począwszy od dolnego dłuższego brzegu , zwiń ciasto ciasno w rulon aż do czystego paska. Delikatnie dociśnij. 8. Pokrój rulon w paski o szerokości około 3 cm. 9. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj , aby zostawić odstępy między bułeczkami bo wyrosną. 10. Przykryj ściereczką i pozostaw około godziny do wyrośnięcia. 11. Po tym czasie, upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut aż się zezłocą.
  3. Czas na polewę: 1. W misce od miksera umieść serek mascarpone i miękkie masło. Utrzyj na puszystą masę. 2. Następnie dodaj cukier puder, sok z cytryny, sól i pastę waniliową. 3. Ponownie zmiksuj. 4. Jeśli uznasz, że polewa jest za mało słodka dodaj jeszcze cukru.
  4. Upieczone i lekko przestudzone bułeczki posmaruj pierwszą warstwą polewy. Odczekaj chwilę i posmaruj je jeszcze raz. I nareszcie !!! Można kosztować !!! Lekko ciepłe z gorąca kawą lub herbatą. Nie ma nic lepszego !!! Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *