16 stycznia 2018
Ciasto dyniowe
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na jesienno-zimowe ciasto. Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Ciasto dobrze się komponuje z zaparzoną kawą z dodatkiem kardamonu. Myślę, że kawałek takiego ciasta z aromatyczną kawą do tego i nie ma nic lepszego w ten zimowy czas.
Ciasto ma dodatek korzennych, rozgrzewających przypraw i dla takich zmarzluchów jak ja będzie najodpowiedniejsze. A jak pachnie ......Spróbujcie !!!
Porcje |
|
Składniki
- 1 szklanka maki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka puree z dyni - najlepiej Hokkaido
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/3-1/2 szklanki mleka krowiego bądź roślinnego
- garść łuskanych orzechów włoskich
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj puree dyni. Możesz je też przygotować parę dni wcześniej i przetrzymać w lodówce. Jeśli używasz dyni Hokkaido to pokrój ją ze skórką w kostkę, jeśli inny rodzaj dyni to najpierw obierz ją ze skórki a następnie pokrój. Rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będzie mięciutka. Następnie lekko przestudź, i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem na gładką masę.
- Przygotuj dwie miski. Do większej wsyp wszystkie składniki suche czyli: mąkę, przyprawy, cukier, proszek i sodę. Do drugiej mniejszej wszystkie mokre: puree, olej i mleko (na początek tylko 1/3 szklanki).
- Mokre składniki wrzuć do suchych i dokładnie wymieszaj dużą łyżką bądź łopatką. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste ( nie da się go dobrze połączyć) to wtedy dodaj jeszcze trochę mleka. Na koniec wsyp orzechy i jeszcze raz wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45-60 minut. Przed wyjęciem sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli będzie suchy to ciasto jest gotowe. Najlepsze jest takie lekko ciepłe. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Zima