Ciasto dyniowe


Wydrukuj przepis
Ciasto dyniowe
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na jesienno-zimowe ciasto. Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Ciasto dobrze się komponuje z zaparzoną kawą z dodatkiem kardamonu. Myślę, że kawałek takiego ciasta z aromatyczną kawą do tego i nie ma nic lepszego w ten zimowy czas. Ciasto ma dodatek korzennych, rozgrzewających przypraw i dla takich zmarzluchów jak ja będzie najodpowiedniejsze. A jak pachnie ......Spróbujcie !!!
Porcje
Składniki
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotuj puree dyni. Możesz je też przygotować parę dni wcześniej i przetrzymać w lodówce. Jeśli używasz dyni Hokkaido to pokrój ją ze skórką w kostkę, jeśli inny rodzaj dyni to najpierw obierz ją ze skórki a następnie pokrój. Rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będzie mięciutka. Następnie lekko przestudź, i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem na gładką masę.
  2. Przygotuj dwie miski. Do większej wsyp wszystkie składniki suche czyli: mąkę, przyprawy, cukier, proszek i sodę. Do drugiej mniejszej wszystkie mokre: puree, olej i mleko (na początek tylko 1/3 szklanki).
  3. Mokre składniki wrzuć do suchych i dokładnie wymieszaj dużą łyżką bądź łopatką. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste ( nie da się go dobrze połączyć) to wtedy dodaj jeszcze trochę mleka. Na koniec wsyp orzechy i jeszcze raz wymieszaj.
  4. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45-60 minut. Przed wyjęciem sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli będzie suchy to ciasto jest gotowe. Najlepsze jest takie lekko ciepłe. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *