Ciasto marchewkowe

 

Wydrukuj przepis
Ciasto marchewkowe
Od jakieś czasu razem z dziećmi próbujemy różnych receptur na ciasta marchewkowe. Ten przepis zamieszczony poniżej jest moim faworytem. Na ta porę roku w sam raz, gdy nie mamy za dużego wyboru świeżych, polskich owoców. Łatwy do wykonania, efektowny dzięki wierzchniej twarogowej warstwie i przepyszny. Ja przygotowałam go po raz pierwszy na Święta Wielkanocne i zniknął w oka mgnieniu. Moim zdaniem ma jeszcze jedną zaletę. Dzięki marchwi, poprawi nam się koloryt skóry , a w te pochmurne i zimne dni na pewno nam się przyda.
Czas przygotowania 90 minut
Porcje
porcja
Składniki
pół łyżeczki ziaren wanilii lub 2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego
A teraz masa:
Czas przygotowania 90 minut
Porcje
porcja
Składniki
pół łyżeczki ziaren wanilii lub 2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego
A teraz masa:
Sposób przygotowania
  1. Najpierw zetrzyj na drobnej tarce marchewkę. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, sól i cynamon wymieszaj razem. Następnie dodaj olej i delikatnie mieszając po kolei jajka. Na koniec utartą marchew i pokrojone migdały. Ja nie dodałam migdałów do ciasta tylko je z wierzchu nimi posypałam tak jak na zdjęciu. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około godzinę.
  2. Gdy ciasto będzie się piekło , przygotuj masę. Najpierw stop masło i zostaw do przestygnięcia. Pozostałe składniki utrzyj . Do wymieszanej masy, dodawaj powoli stopione masło.
  3. Gdy ciasto przestygnie, rozsmaruj na nim gotową masę.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *