26 kwietnia 2017
Ciasto marchewkowe
Od jakieś czasu razem z dziećmi próbujemy różnych receptur na ciasta marchewkowe. Ten przepis zamieszczony poniżej jest moim faworytem. Na ta porę roku w sam raz, gdy nie mamy za dużego wyboru świeżych, polskich owoców.
Łatwy do wykonania, efektowny dzięki wierzchniej twarogowej warstwie i przepyszny. Ja przygotowałam go po raz pierwszy na Święta Wielkanocne i zniknął w oka mgnieniu.
Moim zdaniem ma jeszcze jedną zaletę. Dzięki marchwi, poprawi nam się koloryt skóry , a w te pochmurne i zimne dni na pewno nam się przyda.
Czas przygotowania | 90 minut |
Porcje |
porcja
|
Składniki
- 1 i 1/3 szklanki mąki (ja użyłam orkiszowej)
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki ziaren wanilii lub 2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu
- 3 szt marchewki (takie większe)
- 1 szklanka oleju
- 4 szt jajka
- 10 dag posiekanych migdałów , moga też być w płatkach
A teraz masa:
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 20 dag twarożku
- 1 łyżeczka aromat waniliowy naturalny lub ziarna wanilii
Składniki
pół łyżeczki ziaren wanilii lub 2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego
A teraz masa:
|
|
Sposób przygotowania
- Najpierw zetrzyj na drobnej tarce marchewkę. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, sól i cynamon wymieszaj razem. Następnie dodaj olej i delikatnie mieszając po kolei jajka. Na koniec utartą marchew i pokrojone migdały. Ja nie dodałam migdałów do ciasta tylko je z wierzchu nimi posypałam tak jak na zdjęciu. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około godzinę.
- Gdy ciasto będzie się piekło , przygotuj masę. Najpierw stop masło i zostaw do przestygnięcia. Pozostałe składniki utrzyj . Do wymieszanej masy, dodawaj powoli stopione masło.
- Gdy ciasto przestygnie, rozsmaruj na nim gotową masę.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna