2 marca 2018
Flaczki z boczniaków
Wspaniała , zaskakująca zupa na tę porę roku. Boczniaki w tej zupie sprawdzają się znakomicie.
Mój mąż, który uwielbia zupy z mięsem, dla tej zupy zrobił wyjątek.
I jak mamy w domu większą ilość boczniaków to sam mi o niej przypomina.
Znakomita zarówno na obiad jak i na kolację.
Wypróbujcie !!!!
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 500 g świeżych boczniaków
- 1 szt średnia marchewka
- 1 szt średnia pietruszka
- 1 szt cebula
- 1/4 szt dużej bulwy selera
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 szt liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1,5-2 l wody
- kilka łyżek oleju do smażenia
- pieprz i sól do smaku
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Boczniaki delikatnie opłucz lub wyczyść wilgotnym ręcznikiem papierowym. Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę . Boczniaki pokrój w paski.
- Do garnka z grubym dnem wlej parę łyżek oleju, wrzuć warzywa i grzyby. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Smaż około 10-15 minut na wolnym ogniu.
- Następnie dodaj resztę przypraw i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Zalej wodą i gotuj 15-20 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Zima