11 czerwca 2017
Gołąbki z młodej kapusty
Uwielbiam gołąbki. A najbardziej te z młodej kapusty. Po pierwsze młoda kapusta jest miękka i bardziej smaczna od tej jesiennej a po drugie nie wymaga gotowania tylko sparzenia. Dzięki temu gołąbki szybciejsię przygotowuje.
Szybki i smaczny obiad na przykład na sobotnie popołudnie.
Czas przygotowania | 2 godziny |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 2 główki młodej białej kapusty z dużymi liścmi
- 1 kg mielonego mięsa
- 1/2 szklanki suchego ryżu
- 2 szt jajka
- 2 szt cebula
- majeranek, mielony czosnek, pieprz i sół
- 1 katonik 0,5 l pulpy pomidorowej
- 3 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 1/2-1 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
- pieprz, sól, cukier lub miód
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- 1/2 szklanki ryżu, zalej szklanką wody, posól i ugotuj. Cebule pokrój i zeszklij na patelni. Mięso mielone, wymieszaj z przestudzonym ryżem , cebulą, jajkami, dużą garścią majeranku, 1/2 łyżeczki mielonego czosnku, pieprzem i solą do smaku. Farsz jest gotowy.
- Kapustę umyj i wytnij ze środka głąby. Włóż do garnka, głąbem do góry. Zagotuj wodę w czajniku i polej kapustę, wlewając wodę w miejsce wyciętego głąbu, Czynność powtarzaj parą razy, gdy zobaczysz, że woda się wchłonie.. Po około 10-15 minutach kapusta powinna być już miękka. Jesli masz dwa duże garnki to możesz zalać wrzątkiem dwie główki kapusty jednocześnie, jesli nie to najpierw przygotuj jedna a następnie drugą.
- Po kolei rozkładaj liście kapusty, nakładaj farsz w miejscu gdzie liść przywiera do głąba, zagnij boki do środka i zwiń. Gotowe gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie. olejem lub masłem. Liście, które Ci zostaną możesz rozłożyć na spodzie lub na wierzchu naczynia. Po upieczeniu będą bardzo smaczne.
- Teraz przygotuj sos pomidorowy. Rozpuść masło w rondlu, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Podlej delikatnie wodą lub bulionem ( około 1/4 szklanki) i dodaj pulpę pomidorową. Wszystko starannie wymieszaj i zostaw na małym ogniu. Dopraw ketchupem, solą, pieprzem i miodem lub cukrem około 1 łyżeczki do smaku ( ja wolę miód lub brązowy cukier). Gdyby sos był za gęsty dodaj jeszcze wody lub bulionu.
- Gotowym sosem zalej gołąbki. Naczynie przykryj pokrywką, a jeśli nie masz to folią aluminiową ( matową stroną do góry) i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 1 godzinę . Gołąbki możesz podać z młodymi ziemniakami, same bądź z pieczywem. Smacznego.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna