Gołąbki z młodej kapusty


Wydrukuj przepis
Gołąbki z młodej kapusty
Uwielbiam gołąbki. A najbardziej te z młodej kapusty. Po pierwsze młoda kapusta jest miękka i bardziej smaczna od tej jesiennej a po drugie nie wymaga gotowania tylko sparzenia. Dzięki temu gołąbki szybciejsię przygotowuje. Szybki i smaczny obiad na przykład na sobotnie popołudnie.
Czas przygotowania 2 godziny
Porcje
porcji
Czas przygotowania 2 godziny
Porcje
porcji
Sposób przygotowania
  1. 1/2 szklanki ryżu, zalej szklanką wody, posól i ugotuj. Cebule pokrój i zeszklij na patelni. Mięso mielone, wymieszaj z przestudzonym ryżem , cebulą, jajkami, dużą garścią majeranku, 1/2 łyżeczki mielonego czosnku, pieprzem i solą do smaku. Farsz jest gotowy.
  2. Kapustę umyj i wytnij ze środka głąby. Włóż do garnka, głąbem do góry. Zagotuj wodę w czajniku i polej kapustę, wlewając wodę w miejsce wyciętego głąbu, Czynność powtarzaj parą razy, gdy zobaczysz, że woda się wchłonie.. Po około 10-15 minutach kapusta powinna być już miękka. Jesli masz dwa duże garnki to możesz zalać wrzątkiem dwie główki kapusty jednocześnie, jesli nie to najpierw przygotuj jedna a następnie drugą.
  3. Po kolei rozkładaj liście kapusty, nakładaj farsz w miejscu gdzie liść przywiera do głąba, zagnij boki do środka i zwiń. Gotowe gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie. olejem lub masłem. Liście, które Ci zostaną możesz rozłożyć na spodzie lub na wierzchu naczynia. Po upieczeniu będą bardzo smaczne.
  4. Teraz przygotuj sos pomidorowy. Rozpuść masło w rondlu, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Podlej delikatnie wodą lub bulionem ( około 1/4 szklanki) i dodaj pulpę pomidorową. Wszystko starannie wymieszaj i zostaw na małym ogniu. Dopraw ketchupem, solą, pieprzem i miodem lub cukrem około 1 łyżeczki do smaku ( ja wolę miód lub brązowy cukier). Gdyby sos był za gęsty dodaj jeszcze wody lub bulionu.
  5. Gotowym sosem zalej gołąbki. Naczynie przykryj pokrywką, a jeśli nie masz to folią aluminiową ( matową stroną do góry) i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 1 godzinę . Gołąbki możesz podać z młodymi ziemniakami, same bądź z pieczywem. Smacznego.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *