19 marca 2017
Makaronowa zapiekanka z brokułem
Brokuł to bardzo wdzięczne warzywo. U nas w domu, gdy jest na niego pora roku, pojawia się około 2-3 razy w tygodniu pod różnymi postaciami: puree, zupa krem, pieczony z innymi warzywami na blasze, ugotowany i podany z bułeczką tartą. Zdrowy, lekki i przyjemny w smaku. Ozdobi swoją zielenią każde danie.
Poniższe danie możemy przygotować na dwa sposoby: albo jako danie wegetariańskie, albo z dodatkiem pokrojonej w kostkę i usmażonej piersi z kurczaka.
Smaczny przepis na szybki obiad.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
porce
|
Składniki
- 1 szt świeży lub mrożony brokuł
- 0,5 paczki makaronu (ja lubię świderki lub kokardki)
- 2-3 szt cebule
- 2 kubeczki śmiatany kremówki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie a w drugim garnku podzielony na różyczki brokuł . Do wody , w której gotuje się brokuł oprócz odrobiny soli dodaj trochę cukru. Będzie bardziej zielony. Możesz też nie gotować brokuła w wodzie, tylko na parze, Ja tak robię. Podsmaż cebulę na maśle. Jeśli chcesz aby danie było z dodatkiem mięsa. To teraz pokrój pierś z kurczaka w kostkę. Oprósz pieprzem i solą. Umaż. Połącz bulion z ze śmietaną kremówką. Dopraw solą i pieprzem. Wysmaruj spore naczynie do zapiekania masłem. Przełóż do niego makaron, brokuł ( opcjonalnie usmażoną pierś z kurczaka), cebulę. Wymieszaj. Zalej śmietanką z bulionem i posyp na wierzchu startym serem. Zapiekaj w piekarniku: 180 stopni z termoobiegiem prze około 20 -30 minut. Pycha !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień