7 maja 2017
Kolorowe zapiekane jajka
Moje nowe odkrycie. Na sobotnie lub niedzielne śniadanie w sam raz. Myślę, że to danie zachwyci nie tylko dorosłych, ale też dzieci. Uwielbiam takie poranki: za oknem wiosenne słońce,w domu zapach gorącej kawy i pyszne kolorowe jajka do schrupania.
Mniam !!!!
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 8 szt jajek
- 3 szt placków tortilli
- 8 plasterków szynki
- 8 szt mozarreli w małych kuleczkach lub 1 szt duża kulka
- 1/2 szt czerwonej papryki
- 1 szt pęczek szczypiorku
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Wysmaruj formę do muffinek masłem. Oczywiście tylko tyle foremek ile będziesz przygotowywać jajek. Następnie wyściel foremki plackami tortilli. Ja wycinam duże kółka przy pomocy dużego kubka 0,5 l. Z każdego placka powinny wyjść 3 kółka. Pamiętaj aby wkładać placki do foremek delikatnie aby ich nie porozrywać, bo przeciekną jajka.
- Na rozłożone tortille rozłóż po plastrze szybki. Następnię na dno ułóż po jednej przeciętej na pół kuleczce mozarelli.
- Do każdej foremki wbij po 1 jajku. Posól i popierz na wierzchu. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz około 10 minut.
- Gdy będziesz widzieć, że jajka już zastygają, wyjmij na chwilę blaszkę i posyp pokrojoną w kosteczkę papryką. Ponownie włóż do piekarnika.
- Przed podaniem udekoruj pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego !!!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna