5 listopada 2017
Kotlety mielone z kalafiora
Moja rodzina bardzo lubi kotlety mielone. I to najlepiej z buraczkami i duszonymi ziemniakami.
Danie pyszne, ale .......... !!!! Postanowiłam zatem urozmaicić naszą dietę a przede wszystkim zastąpić mięso - warzywem. Miało być zdrowiej i nadal pysznie. I tak powstały kotlety mielone z kalafiora. Zachwyciły mnie swoim smakiem a rodzina była miło zaskoczona tym daniem.
Spróbujcie !!! Przepis nie jest skomplikowany a efekt murowany.
Ja podaję je z ziemniakami Hasselback (przepis już niedługo, możecie je zastąpić ziemniakami duszonymi) i z sosem czosnkowym.
Porcje |
osób
|
Składniki
- 1 szt średni kalafior
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 1 szt całe jajko
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki bialego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w wodzie albo na parze (ja wolę gotowanie na parze). Ma być miękki, ale nie rozgotowany.
- Do garnka wsyp kasze jaglaną i zalej wodą lub bulionem. Według mnie bulion warzywny jest lepszy bo dzięki niemu kotlety mają bardzie wyrazisty smak. Kaszę ugotować do miękkości. Ma wchłonąć płyn.
- Po ugotowaniu kalafior albo rozgnieć dokładnie widelcem, albo zetrzyj w malakserze na grubych oczkach .
- Do rozgniecionego kalafiora dodaj ugotowaną kaszę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Z przygotowanej masy uformuj w rękach średnie kotleciki. Obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw do odsączenia. Smacznego !!!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień