Kotlety mielone z kalafiora


Wydrukuj przepis
Kotlety mielone z kalafiora
Moja rodzina bardzo lubi kotlety mielone. I to najlepiej z buraczkami i duszonymi ziemniakami. Danie pyszne, ale .......... !!!! Postanowiłam zatem urozmaicić naszą dietę a przede wszystkim zastąpić mięso - warzywem. Miało być zdrowiej i nadal pysznie. I tak powstały kotlety mielone z kalafiora. Zachwyciły mnie swoim smakiem a rodzina była miło zaskoczona tym daniem. Spróbujcie !!! Przepis nie jest skomplikowany a efekt murowany. Ja podaję je z ziemniakami Hasselback (przepis już niedługo, możecie je zastąpić ziemniakami duszonymi) i z sosem czosnkowym.
Sposób przygotowania
  1. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w wodzie albo na parze (ja wolę gotowanie na parze). Ma być miękki, ale nie rozgotowany.
  2. Do garnka wsyp kasze jaglaną i zalej wodą lub bulionem. Według mnie bulion warzywny jest lepszy bo dzięki niemu kotlety mają bardzie wyrazisty smak. Kaszę ugotować do miękkości. Ma wchłonąć płyn.
  3. Po ugotowaniu kalafior albo rozgnieć dokładnie widelcem, albo zetrzyj w malakserze na grubych oczkach .
  4. Do rozgniecionego kalafiora dodaj ugotowaną kaszę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Z przygotowanej masy uformuj w rękach średnie kotleciki. Obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw do odsączenia. Smacznego !!!!
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *