12 marca 2017
Lekki sernik na zimno
Przepis znakomity na lato, kiedy mamy już sezonowe owoce. Tutaj zakwalifikowałam go do przepisów na wiosnę, gdyż uważam że super smakuje w dłuższe , ciepłe, wiosenne dni, kiedy mamy już dosyć ciężkich zimowych dań.. Ja najbardziej go lubię z truskawkami lub malinami. Jeśli nie mam świeżych owoców to używam mrożonych. Moeżcie wykorzystać też do niego brzoskwinie z puszki, ananasa. Jeśli chcecie uzyskać wersję bardziej egzotyczną to dodajcie na wierzch świeże pokrojone mango.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 4-5 godzin |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 2 garaletki owocowe
- 2 opakowania serka waniliowego homenizowanego po 200 g
- 300 ml śmietany kremówki
- 6-7 łyżeczek żelatyny
- 250 g świeżych lub mrożonych owoców
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Jeśli używasz owoców mrożonych toje rozmróź . Przygotuj galaretki i rozpuść je w zagotowanej wodzie. Ja zawsze biorę mniej wody niż w przepisie. Czyli na 1 galaretkę 400 ml zamiast 500 ml. Szybciej tężeje. Trochę gotowej galaretki odlej do spodka . Umocz w niej biszkopty i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Resztę galaretki zostaw do ostygnięcia. Następnie przygotuj masę serową. Ubij kremówkę na sztywno, połącz z serkami waniliowymi . Jeśli chcesz, aby smak był bardziej waniliowy możesz dodać trochę ziaren wanilii. Potem połącz żelatynę z niewielką ilością gorącej wody i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej szybko do masy serowej i wymieszaj. Gotową masę serową wyłóż na biszkopty. Wstaw do lodówki. Poczekaj, aż galaretka zacznie tężeć. Poukładaj na masie serowej wybrane przez Ciebie owoce i zalej tężejącą galaretką. Sernik zostaw jeszcze w lodówce na minimum 2 godziny. Lekki i pyszny początek wiosny !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna