4 sierpnia 2017
Letnia zupa z młodej kapusty
Łatwa i szybka letnia zupa do przygotowania. A przy tym duża porcja warzyw do zjedzenia.
Ja do tej zupy wykorzystuję kapustę białą odmianę sałatkową. Kupują ją oczywiście na moim rynku na Wichrowych Wzgórzach. Jest ona miękka i delikatna . Dzięki temu nie muszę jej długo gotować.
Dla lubiących mięso, polecam dodać na koniec trochę pokrojonego, podsmażonego boczku. Dzięki niemu zupa zaczyna niesamowicie pachnąć.
Porcje |
porcji
|
Składniki
- średnia główka białej miękkiej kapusty
- 3 szt marchewki
- 2 szt korzeń pietruszki
- 1 szt mały seler
- 8 szt młodych ziemniaków
- 1 szt cebula
- 5 szt ziaren ziela angielskiego
- 3-4 szt liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka koperku lub pietruszki
- 200 g wedzonego pokrojonego boczku
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Kapustę poszatkuj. Ziemniaki i seler pokrój w kostkę a marchewki i pietruszkę w talarki. Cebulę pokrój na ćwiartki.
- Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy wodą tak, aby były przykryte.
- Dodajemy, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 30 minut, najlepiej bez przykrycia, dzięki temu zupa będzie miała ładniejszy kolor. Po tym czasie - dla chętnych : podsmażamy boczek i dodajemy go do zupy.
- Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, Dodajemy pokrojony koperek lub pietruszkę . Najlepiej smakuje ze świeżym razowym chlebem. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato