Letnia zupa z młodej kapusty


Wydrukuj przepis
Letnia zupa z młodej kapusty
Łatwa i szybka letnia zupa do przygotowania. A przy tym duża porcja warzyw do zjedzenia. Ja do tej zupy wykorzystuję kapustę białą odmianę sałatkową. Kupują ją oczywiście na moim rynku na Wichrowych Wzgórzach. Jest ona miękka i delikatna . Dzięki temu nie muszę jej długo gotować. Dla lubiących mięso, polecam dodać na koniec trochę pokrojonego, podsmażonego boczku. Dzięki niemu zupa zaczyna niesamowicie pachnąć.
Sposób przygotowania
  1. Kapustę poszatkuj. Ziemniaki i seler pokrój w kostkę a marchewki i pietruszkę w talarki. Cebulę pokrój na ćwiartki.
  2. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy wodą tak, aby były przykryte.
  3. Dodajemy, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 30 minut, najlepiej bez przykrycia, dzięki temu zupa będzie miała ładniejszy kolor. Po tym czasie - dla chętnych : podsmażamy boczek i dodajemy go do zupy.
  4. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, Dodajemy pokrojony koperek lub pietruszkę . Najlepiej smakuje ze świeżym razowym chlebem. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *