Łosoś z musztardą zapiekany pod pierzynką z ziemniaków i pora


Wydrukuj przepis
Łosoś z musztardą pod pierzynką z ziemniaków i pora
Zima to ciężki okres pod względem świeżych warzyw i owoców. Zima to też czas, żebyśmy docenili warzywa okopowe. W tym przepisie używamy ziemniaka, niby nic , ale spróbujcie jaki może być pyszny w takim wydaniu. Dodatek pora jeszcze podkręca jego smak. Połączenie może wydawać się dziwaczne: łosoś, musztarda, ziemniaki i por. Razem tworzą jednak doskonałość. Pyszne i szybkie danie na obiad lub kolację . Soczysty łosoś po zrumienioną pierzynką z ziemniaków i pora. Smacznie.
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30-40 minut
Porcje
porcje
Składniki
pieprz, sól i gałka muszktałowa do smaku
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30-40 minut
Porcje
porcje
Składniki
pieprz, sól i gałka muszktałowa do smaku
Sposób przygotowania
  1. Zacznij od obrania ziemniaków. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Jak kroje na cztery części każdego ziemniaka. Ugotuj je w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania się ziemniaków dodaj pokrojonego w paseczki pora. Por nie musi się tak długo gotować jak ziemniaki. Na koniec odcedź, utłucz na puree. Dodaj śmietankę, 2 łyżki musztardy i łyżkę masła. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej do smaku. Łososia umyj i ułóż w naczyniu do zapiekania wysmarowanym odrobiną masła. Rybę posól, popierz oraz posmaruj musztardą. Na łososia wyłóż gotowe puree. Równomiernie rozsmaruj. Na wierzchu połóż parę kawałeczków zimnego masła. Zapiekaj w piekarniku nastawianonym na 180 stopni z termoobiegiem przez 30-40 minut. Podawaj na gorąco.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *