18 marca 2017
Łosoś z musztardą zapiekany pod pierzynką z ziemniaków i pora
Zima to ciężki okres pod względem świeżych warzyw i owoców.
Zima to też czas, żebyśmy docenili warzywa okopowe.
W tym przepisie używamy ziemniaka, niby nic , ale spróbujcie jaki może być pyszny w takim wydaniu. Dodatek pora jeszcze podkręca jego smak.
Połączenie może wydawać się dziwaczne: łosoś, musztarda, ziemniaki i por.
Razem tworzą jednak doskonałość. Pyszne i szybkie danie na obiad lub kolację . Soczysty łosoś po zrumienioną pierzynką z ziemniaków i pora.
Smacznie.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 30-40 minut |
Porcje |
porcje
|
Składniki
- 0,5 kg filetu z łososia
- 1 kg ziemniaków
- 1 szt por
- 3 łyżki musztardy ( może być sarepska, kremska, delikatesowa)
- 2 łyżki masła
pieprz, sól i gałka muszktałowa do smaku
- 3/4 szkalnki śmiatany kremówki
Składniki
pieprz, sól i gałka muszktałowa do smaku
|
|
Sposób przygotowania
- Zacznij od obrania ziemniaków. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Jak kroje na cztery części każdego ziemniaka. Ugotuj je w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania się ziemniaków dodaj pokrojonego w paseczki pora. Por nie musi się tak długo gotować jak ziemniaki. Na koniec odcedź, utłucz na puree. Dodaj śmietankę, 2 łyżki musztardy i łyżkę masła. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej do smaku. Łososia umyj i ułóż w naczyniu do zapiekania wysmarowanym odrobiną masła. Rybę posól, popierz oraz posmaruj musztardą. Na łososia wyłóż gotowe puree. Równomiernie rozsmaruj. Na wierzchu połóż parę kawałeczków zimnego masła. Zapiekaj w piekarniku nastawianonym na 180 stopni z termoobiegiem przez 30-40 minut. Podawaj na gorąco.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Zima