Makaron z cukiniowymi wstążkami


Wydrukuj przepis
Makaron z cukiniowymi wstążkami
Ten przepis powstał rok temu, gdy w naszym warzywniku mieliśmy wysyp cukinii. Zaczęłam wtedy szukać różnych przepisów i kombinować, co by tu wymyślić, aby zagospodarować mnożące się ilości cukinii. I tak oto pojawił się przepis na makaron z cukinią. Przeszedł on po drodze parę modyfikacji, i w końcu rodzina zgodnie stwierdziła, że ten jest najlepszy. Jeśli ta,k to podzielę się nim z Wami. Może komuś też zasmakuje. Spróbujcie !!! Może podzielicie się swoimi opiniami na ten temat ?
Sposób przygotowania
  1. W dużym garnku nastaw wodę na makaron. gdy będzie wrzała, dodaj sól i makaron. Ugotuj al dente.
  2. W tym czasie gdy woda się gotuje, przygotuj składniki na sos. Z cukinii zrób wstążki. Do tego najlepiej jest wykorzystać obieraczkę do warzyw. Wykonujemy ruch wzdłuż cukinii z góry na dół. Pamiętaj aby wybrać do tego przepisu mniejsze cukinie, dzięki temu łatwiej przygotujesz z nich wstążki.
  3. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodaj pesto. Pesto możecie kupić gotowe, albo zrobić samemu: pęczek bazylii, orzeszki pinii (może być zamiast pinii , słonecznik lub orzechy włoskie) i trochę oliwy - wszystko razem zmiksować. Do tego przełóż cukiniowe wstążki. Podsmaż parę minut, ale tak, aby cukinia nadal była chrupka.
  4. Do gotowego sosu przełóż ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj i posyp parmezanem.
  5. Dla chętnych - posmaruj patelnię grillową oliwą , rozgrzej ją i ułóż na niej pomidorki koktajlowe z gałązkami. Grilluj parę minut z obu stron, aż się zrumienią. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *