20 lipca 2017
Makaron z cukiniowymi wstążkami
Ten przepis powstał rok temu, gdy w naszym warzywniku mieliśmy wysyp cukinii. Zaczęłam wtedy szukać różnych przepisów i kombinować, co by tu wymyślić, aby zagospodarować mnożące się ilości cukinii.
I tak oto pojawił się przepis na makaron z cukinią. Przeszedł on po drodze parę modyfikacji, i w końcu rodzina zgodnie stwierdziła, że ten jest najlepszy. Jeśli ta,k to podzielę się nim z Wami. Może komuś też zasmakuje.
Spróbujcie !!! Może podzielicie się swoimi opiniami na ten temat ?
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 paczka makaronu penne - ja wykorzystałam pełnoziarnisty
- 3 szt cukinii
- 3 łyżki pesto z bazylii
- 150 ml śmietany, najlepiej 30 %
- parmezan do posypania
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- można dodać grillowane pomidorki koktajowe
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- W dużym garnku nastaw wodę na makaron. gdy będzie wrzała, dodaj sól i makaron. Ugotuj al dente.
- W tym czasie gdy woda się gotuje, przygotuj składniki na sos. Z cukinii zrób wstążki. Do tego najlepiej jest wykorzystać obieraczkę do warzyw. Wykonujemy ruch wzdłuż cukinii z góry na dół. Pamiętaj aby wybrać do tego przepisu mniejsze cukinie, dzięki temu łatwiej przygotujesz z nich wstążki.
- Na patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodaj pesto. Pesto możecie kupić gotowe, albo zrobić samemu: pęczek bazylii, orzeszki pinii (może być zamiast pinii , słonecznik lub orzechy włoskie) i trochę oliwy - wszystko razem zmiksować. Do tego przełóż cukiniowe wstążki. Podsmaż parę minut, ale tak, aby cukinia nadal była chrupka.
- Do gotowego sosu przełóż ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj i posyp parmezanem.
- Dla chętnych - posmaruj patelnię grillową oliwą , rozgrzej ją i ułóż na niej pomidorki koktajlowe z gałązkami. Grilluj parę minut z obu stron, aż się zrumienią. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato