Marynowane pieczarki w cieście


Wydrukuj przepis
Marynowane pieczarki w cieście
Najwspanialsze marynowane pieczarki na świecie. Przepis ten dostałam parę lat temu od mojej cioci, która wraz z przepisem wręczyła mi kilka słoików tego specjału. Ochom i achom nie było końca. Cała rodzina była zachwycona. I od tej pory, gdy zaczyna się jesień, pieczarki w tej formie goszczą na naszym stole. Znakomite jako przekąska i jako dodatek do kanapek lub mięsa. W zeszłym roku zabrałam słoik na domówkę Sylwestrową i potem w ciągu dwóch tygodni przepis rozprzestrzenił się wśród moich dalszych i bliższych znajomych - zwłaszcza w okolicy Lusówka. Jeśli lubicie pieczarki to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Są przepyszne. A włożone na gorąco do słoików mogą postać w chłodnym miejscu lub w lodówce około 2 tygodni. Smacznego !!!!
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotuj sobie około 10 sztuk czystych słoików wraz z zakrętkami. Cebule obierz i pokrój w półtalarki. Wszystkie składniki zalewy wraz z cebulą przełóż do dużego garnka i zagotuj.
  2. Pieczarki umyj i powycinaj nogi. Do jednej miski rozbij 4 jajka ( jest możliwość , że tyle nie starczy to dołóż w trakcie panierowania) i widelcem je roztrzep. Do drugiej miski wsyp trochę mąki i w razie potrzeby dokładaj w trakcie panierowania.
  3. Kapelusze obtocz najpierw w mące, następnie w jajku i ponownie w mące. Smaż obtoczone pieczarki na gorącym oleju z obu stron. Gorące przekładaj do przygotowanych słoików.
  4. Zalej gorąca zalewą i zakręć słoiki. Pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu lub w lodówce do 2 tygodni.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *