19 listopada 2017
Marynowane pieczarki w cieście
Najwspanialsze marynowane pieczarki na świecie.
Przepis ten dostałam parę lat temu od mojej cioci, która wraz z przepisem wręczyła mi kilka słoików tego specjału.
Ochom i achom nie było końca. Cała rodzina była zachwycona. I od tej pory, gdy zaczyna się jesień, pieczarki w tej formie goszczą na naszym stole.
Znakomite jako przekąska i jako dodatek do kanapek lub mięsa.
W zeszłym roku zabrałam słoik na domówkę Sylwestrową i potem w ciągu dwóch tygodni przepis rozprzestrzenił się wśród moich dalszych i bliższych znajomych - zwłaszcza w okolicy Lusówka.
Jeśli lubicie pieczarki to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Są przepyszne. A włożone na gorąco do słoików mogą postać w chłodnym miejscu lub w lodówce około 2 tygodni.
Smacznego !!!!
Porcje |
średnich słoików
|
Składniki
- 1 kg pieczarek
- zalewa:
- 2 l wody
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 1/2 szklanki octu
- 4 szt cebule
- 2 łyżki vegety nature lub przygotowanej w domu
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- do smaku: ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz w ziarenakch
- Panierka:
- jajka
- około 1/2 kg mąki krupczatki
- olej do smażenia
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj sobie około 10 sztuk czystych słoików wraz z zakrętkami. Cebule obierz i pokrój w półtalarki. Wszystkie składniki zalewy wraz z cebulą przełóż do dużego garnka i zagotuj.
- Pieczarki umyj i powycinaj nogi. Do jednej miski rozbij 4 jajka ( jest możliwość , że tyle nie starczy to dołóż w trakcie panierowania) i widelcem je roztrzep. Do drugiej miski wsyp trochę mąki i w razie potrzeby dokładaj w trakcie panierowania.
- Kapelusze obtocz najpierw w mące, następnie w jajku i ponownie w mące. Smaż obtoczone pieczarki na gorącym oleju z obu stron. Gorące przekładaj do przygotowanych słoików.
- Zalej gorąca zalewą i zakręć słoiki. Pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu lub w lodówce do 2 tygodni.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień