20 kwietnia 2017
Mini kotleciki z kurczaka z sosem rzodkiewkowym
Super danie na niedzielny wiosenny obiad. Dzięki rzodkiewkom, kurczak nabiera zupełnie innego smaku. Sos jest przepyszny i można go wykorzystać również jako dodatek do szynki lub gotowanych jajek.
Jest to potrawa bardzo lubiana przez dzieci. U nas znika w oka mgnieniu.

Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
|
Składniki
- 2 szt pierś z kurczaka
- 2 łyżki mąki kartoflanki
- 2 łyżeczki vegety - ja używam vegety nature
- 1-2 szt cebuli
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorek
- 1/2 kubka dużego jogurtu greckiego
- 2 łyżki kwaśnej śmiatany
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kotlecików: Pokrój drobniutko piersi z kurczaka w kostkę razem z cebulą. Dodaj vegetę, kartoflankę i jaka. Wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy. Łyżką kładź malutkie kotleciki. Smaż na złoto z obu stron.
- Przygotowanie sosu: Pokrój drobniutko rzodkiewkę i szczypiorek. Krojenie rzodkiewki to dosyć żmudna praca, ale się opłaca. Do tego dodaj jogurt, śmietanę i majonez. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna