Moje owsiankowe inspiracje


Wydrukuj przepis
Owsianka inaczej - musli albo granola w proszku
Dobrze wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek . Dzięki niemu mamy energię na dalszą część dnia. Zwłaszcza jesienią i zimą zwracajmy uwagę na to, aby śniadanie było podawane na ciepło. Nasz organizm na pewni lepiej się poczuje i uda nam się uniknąć jesienno-zimowych infekcji. Wiem bo wypróbowałam to na mojej rodzinie. Odkąd jemy ciepłe śniadania, mniej chorujemy. Poniżej przedstawiam Wam moje owsiankowe inspiracje: pierwsza to własnej roboty musli a druga to granola w proszku. Zamiast kupować gotowe mieszanki pełne dodatkowego cukru, zróbcie sami w domu. Na pewno wyjdzie to Wam na zdrowie.
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcja
Składniki
po garści według upodobania: orzechy laskowe, orzechy włoskie, nasiona chia, sezam, słonecznik, pestki dyni, amarantus
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcja
Składniki
po garści według upodobania: orzechy laskowe, orzechy włoskie, nasiona chia, sezam, słonecznik, pestki dyni, amarantus
Sposób przygotowania
  1. Najpierw rozsyp płatki owsiane na blaszce do pieczenia i wymieszaj ze składnikami suchymi czyli nasionami i orzechami. Potem upiecz w piekarniku bez termoobiegu 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Po przestudzeniu dodaj rodzynki i resztę owoców ( śliwki, morele, figi i daktyle lepiej pokroić). Wymieszaj i przełóż do słoika. I masz gotowe owsiankowe musli. Dzięki wcześniejszemu podprażeniu w piekarniku musli będzie pięknie pachniało. Podawaj na ciepło z mlekiem zwykłym lub roślinnym. Przed podaniem wymieszaj ze szczyptą cynamonu lub kardamonu. Te przyprawy mają właściwości rozgrzewające. Można też dodać dodatkowo trochę miodu lub połączyć ze świeżymi owocami. Moja druga inspiracja to domowej roboty granola w proszku. Wystarczy gotowe musli zblendować przy pomocy blendera i mamy gotową granolę w proszku. Używam jej jako dodatek do koktajli owocowych lub mlecznych, do posypywania owoców, jako dodatek do jogurtu. Spóbujcie !!! Ja z reguły wykonuję ten przepis z podwójnej porcji , połowę zostawiam jako musli a połowę blenduję na granolę.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *