Muffiny z jagodami


Wydrukuj przepis
Muffiny z jagodami
Dla mnie są to najlepsze muffiny jakie kiedykolwiek jadłam. Nigdy nie przepadałam za tym rodzajem słodkości. Muffiny zawsze kojarzyły mi się z tym, że są suche i twarde. Aż, któregoś letniego dnia u sąsiadki spróbowałam tych muffin. I się zakochałam. Są wilgotne, miękkie i puszyste, a dodatek świeżych jagód nieodzownie kojarzy się z ciepłym latem. Jeśli nie macie jagód możecie dodać inne leśne owoce np. maliny, jeżyny lub wiśnie (mogą być mrożone).
Sposób przygotowania
  1. Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wsyp wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  3. Do drugiej miski wszystkie składniki mokre. Najpierw dodaj jajka i cukier. Roztrzep je. Następnie dołóż jogurt , ekstrakt z wanilii i przestudzone masło.
  4. Powoli do mokrych składników dodawaj suche. Wszystko razem wymieszaj i na końcu, delikatnie połącz z owocami. Pamiętaj, że jeśli dodajesz owoce mrożone to ich wcześniej nie rozmrażaj.
  5. Przygotowaną masę przełóż do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni na około 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, możesz sprawdzić patyczkiem czy nie są w środku jeszcze surowe. Jeśli patyczek będzie suchy, to znaczy że muffiny są gotowe. Smacznego !!!!
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *