3 sierpnia 2017
Muffiny z jagodami
Dla mnie są to najlepsze muffiny jakie kiedykolwiek jadłam.
Nigdy nie przepadałam za tym rodzajem słodkości. Muffiny zawsze kojarzyły mi się z tym, że są suche i twarde.
Aż, któregoś letniego dnia u sąsiadki spróbowałam tych muffin. I się zakochałam.
Są wilgotne, miękkie i puszyste, a dodatek świeżych jagód nieodzownie kojarzy się z ciepłym latem.
Jeśli nie macie jagód możecie dodać inne leśne owoce np. maliny, jeżyny lub wiśnie (mogą być mrożone).
Porcje |
sztuk
|
Składniki
- 300 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 szt jajka
- 170 g drobnego cukru do wypieków - najlepiej brązowegoo
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wailii lub pół opakowania cukru z wanilią
- 300 g jagód
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wsyp wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
- Do drugiej miski wszystkie składniki mokre. Najpierw dodaj jajka i cukier. Roztrzep je. Następnie dołóż jogurt , ekstrakt z wanilii i przestudzone masło.
- Powoli do mokrych składników dodawaj suche. Wszystko razem wymieszaj i na końcu, delikatnie połącz z owocami. Pamiętaj, że jeśli dodajesz owoce mrożone to ich wcześniej nie rozmrażaj.
- Przygotowaną masę przełóż do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni na około 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, możesz sprawdzić patyczkiem czy nie są w środku jeszcze surowe. Jeśli patyczek będzie suchy, to znaczy że muffiny są gotowe. Smacznego !!!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato