Nadziewane okrągłe cukinie


Wydrukuj przepis
Nadziewane okrągłe cukinie
Ostatnio będą na zakupach, wypatrzyłam okrągłe cukinie. Jakaś odmiana na wiosnę. Wprawdzie czekam z niecierpliwością kiedy pojawią się pierwsze cukinie w moim ogródku, które uważam są najsmaczniejsze, ale na to niestety muszę jeszcze trochę poczekać. Postanowiłam zakupić zatem małe , okrągłe cukinie , wypełnić je farszem i zapiec. Wyszło całkiem pysznie. Byle do lata.
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsyp suchy kuskus i zalej go wodą, centymetr wyżej ponad kaszę. Przyjkyj miskę talerzem i odstaw aż kuskus napęcznieje. Około 5 minut. Mięso mielone podsmaż na patelni i dopraw solą oraz pieprzem. Zetnij cukinię od góry, tak aby było Ci łatwo wydrążyć środek. Przy wydrążaniu środka najlepiej sprawdzi się łyżka. Część wydrążonego środka z cukinii bez pestek zostaw. Pokrojony przyda się do farszu.
  2. Do gotowej kaszy dodaj podsmażone mięso, pokrojone oliwki, pomidory suszone , pokruszoną fetę. Na koniec dodaj miąższ ze środka cukinii i pokrojone zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą.
  3. Gotowym farszem napełnij cukinie i przykryj odciętymi wcześniej końcówkami . Jak ktoś ma ochotę to cukinie przed przykryciem można dodatkowo posypać startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35-45 minut.
  4. Przepis można oczywiście modyfikować. Jak ktoś chce można zrezygnować z mięsa i dodać więcej sera bądź warzyw,
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *