4 listopada 2017
Nadziewane, pieczone ziemniaki
Tak podane ziemniaki jadłam w pewien ciepły, letni wieczór u moich znajomych (Aniu dziękuję, było przepyszne).
Niby zwykłe ziemniaki, nadziane farszem z ziemniaków z dodatkiem cebuli i fety, a jednak są wyjątkowe . Wspaniały dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie kolacyjne z sosem czosnkowym.
Uwielbiają je dzieci i są doskonałą alternatywą dla zwykłych frytek.
Porcje |
osób
|
Składniki
- 10-12 sztuk średnich ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 szt cebule
- 1 kostka fety
- 1 pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
- opcjonalnie żółty ser do posypania
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Ziemniaków nie obieraj. Wyszoruj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Jak ostygną, przekrój je na pół. Łyżką wydrąż tak 2/3 środka z każdego ziemniaka, uważając , aby powstałe łódeczki się nie rozpadły.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj czosnek. Lekko posól i popieprz.
- Farsz z ziemniaków przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem. Połącz razem z podsmażoną cebulą, pokruszoną fetą, i połową pęczka szczypiorku (resztę pozostaw do dekoracji) . Dodaj 2-3 łyżkami jogurtu tak aby farsz dobrze się ze sobą połączył. Dopraw do smaku pieprzem i solą
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na około 30 minut. Na kilka minut przed wyjęciem możesz opcjonalnie posypać startym żółtym serem.
- Podawaj posypane pokrojonym szczypiorkiem i z dodatkiem sosu czosnkowego. Pycha !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień