Nadziewane, pieczone ziemniaki


Wydrukuj przepis
Nadziewane, pieczone ziemniaki
Tak podane ziemniaki jadłam w pewien ciepły, letni wieczór u moich znajomych (Aniu dziękuję, było przepyszne). Niby zwykłe ziemniaki, nadziane farszem z ziemniaków z dodatkiem cebuli i fety, a jednak są wyjątkowe . Wspaniały dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie kolacyjne z sosem czosnkowym. Uwielbiają je dzieci i są doskonałą alternatywą dla zwykłych frytek.
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaków nie obieraj. Wyszoruj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Jak ostygną, przekrój je na pół. Łyżką wydrąż tak 2/3 środka z każdego ziemniaka, uważając , aby powstałe łódeczki się nie rozpadły.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj czosnek. Lekko posól i popieprz.
  4. Farsz z ziemniaków przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem. Połącz razem z podsmażoną cebulą, pokruszoną fetą, i połową pęczka szczypiorku (resztę pozostaw do dekoracji) . Dodaj 2-3 łyżkami jogurtu tak aby farsz dobrze się ze sobą połączył. Dopraw do smaku pieprzem i solą
  5. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na około 30 minut. Na kilka minut przed wyjęciem możesz opcjonalnie posypać startym żółtym serem.
  6. Podawaj posypane pokrojonym szczypiorkiem i z dodatkiem sosu czosnkowego. Pycha !!!
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *