Panierowany, smażony kalafior


Wydrukuj przepis
Panierowany, smażony kalafior
Ten przepis na jesienny obiad sprzedała mi moja Pani Halinka z rynku owocowo-warzywnego. Danie wydawało się banalne, ale Pani Halinka powiedziała, że kto raz spróbuje tak przyrządzonego kalafiora to nie będzie chciał go jeść inaczej. A więc spróbowałam raz, a potem następny ..... Rodzina zachwycona !!! Najlepiej smakuje podany z sosem czosnkowym.
Sposób przygotowania
  1. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli i odrobiną cukru.
  2. Podziel kalafiora na różyczki, jak są duże to przekrój je na pół. Lepiej się usmażą.
  3. Obgotuj kalafiora tak aby był miękkawy. Przestudź.
  4. Opanieruj różyczki kalafiora najpierw w roztrzepanym jajku a potem w bułce.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia.
  6. Podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *