7 listopada 2018
Panierowany, smażony kalafior
Ten przepis na jesienny obiad sprzedała mi moja Pani Halinka z rynku owocowo-warzywnego. Danie wydawało się banalne, ale Pani Halinka powiedziała, że kto raz spróbuje tak przyrządzonego kalafiora to nie będzie chciał go jeść inaczej. A więc spróbowałam raz, a potem następny ..... Rodzina zachwycona !!!
Najlepiej smakuje podany z sosem czosnkowym.
Porcje |
osoby
|
Składniki
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli i odrobiną cukru.
- Podziel kalafiora na różyczki, jak są duże to przekrój je na pół. Lepiej się usmażą.
- Obgotuj kalafiora tak aby był miękkawy. Przestudź.
- Opanieruj różyczki kalafiora najpierw w roztrzepanym jajku a potem w bułce.
- Smaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia.
- Podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień