Pieczone młode marchewki z ziemniakami
Jest to szybki i łatwy sposób na przemycenie warzyw w diecie dziecięcej. Pieczone młode ziemniaki lubią chyba wszyscy, a znajdujące się pomiędzy nimi pomarańczowe marchewki, skuszą nie jednego ciekawskiego. Danie ładnie prezentuje się na stole, jest pachnące i kolorowe. Świetny dodatek do mięsa, ale może też stanowić samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne. Do tego sos np. czosnkowy na bazie jogurtu greckiego i czego chcieć więcej ….
Porcje
6porcji
Porcje
6porcji
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki i marchewki, obierz i umyj. Młode marchewki pokrój wzdłuż na połówki a ziemniaki na pół talarki lub słupki – jak Ci wygodnie.
  2. Pokrojone warzywa przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp pieprzem i solą.
  3. Dodaj kilka łyżek oliwy i wymieszaj wszystko rękoma. staraj się wmasować oliwę w warzywa, tak aby były wszystkie nią pokryte. Posyp na wierzchu świeżym lub suszonym rozmarynem (świeży lepszy)
  4. Wstaw do piekarnika nastawionego na 190 stopni na około 35-45 minut. Podawaj po upieczeniu najlepiej z sosem czosnkowym.