Placek drożdżowy z rabarbarem


Wydrukuj przepis
Placewk drożdzowy z rabarbarem
Spacerując po ogrodzie, dostrzegłam w którymś momencie, że mam już wyrośnięty rabarbar. Pomyślałam:" nareszcie coś, bo to zimno dawało się już wszystkim we znaki, również roślinom, które w tym raku bardzo marnie rosły". Pierwsza myśl to - kompot rabarbarowy, a druga (bardziej pracochłonny) - świeży placek drożdżowy z rabarbarem. Na szczęście mam dosyć szybki i sprawny przepis na ciasto drożdżowe, dzięki temu w niedzielne popołudnie mogliśmy się delektować pachnącym, świeżym ciastem.
Czas przygotowania 2 godziny
Porcje
porcji
Czas przygotowania 2 godziny
Porcje
porcji
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotuj wszystko do cista. Pogrzej lekko mleko oraz rozpuść w rondelku masło. Następnie przygotuj rozczyn: drożdże utrzyj z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/3 z całości lekko podgrzanego mleka. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Gdy rozczyn podrośnie połącz z resztą składników i wymieszaj. Ja używam do tego miksera lub malaksera.
  3. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą , przełóż ciasto do blaszki (ja używam takiej o wymiarach 32cmX22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Następnie przygotuj rabarbar: obierz, pokrój na kawałki 3-4 cm i umyj.
  5. Potem przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło w rondelku. Jak przestygnie, wymieszaj palcami z resztą składników.
  6. Na wyrośnięte ciasto, ułóż rabarbar i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika - 180/190 stopni i piecz około 30 minut.
  7. Najlepsze jest jeszcze ciepłe.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *