14 maja 2017
Placek drożdżowy z rabarbarem
Spacerując po ogrodzie, dostrzegłam w którymś momencie, że mam już wyrośnięty rabarbar. Pomyślałam:" nareszcie coś, bo to zimno dawało się już wszystkim we znaki, również roślinom, które w tym raku bardzo marnie rosły". Pierwsza myśl to - kompot rabarbarowy, a druga (bardziej pracochłonny) - świeży placek drożdżowy z rabarbarem. Na szczęście mam dosyć szybki i sprawny przepis na ciasto drożdżowe, dzięki temu w niedzielne popołudnie mogliśmy się delektować pachnącym, świeżym ciastem.
Czas przygotowania | 2 godziny |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 300 gram mąki pszennej
- 1 szt całe jajko
- 2 szt żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół łyżeczki ziaren wanilii
- 10 gram drożdży
- 60 gram drobnego cukru - ja używam trzcinowy
- 60 gram masła
- 100 ml mleka
- 1/2 kg rabarbaru
Kruszonka:
- 50 gram mąki
- 30 gram cukru
- 30 gram roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki
Kruszonka:
|
|
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj wszystko do cista. Pogrzej lekko mleko oraz rozpuść w rondelku masło. Następnie przygotuj rozczyn: drożdże utrzyj z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/3 z całości lekko podgrzanego mleka. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy rozczyn podrośnie połącz z resztą składników i wymieszaj. Ja używam do tego miksera lub malaksera.
- Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą , przełóż ciasto do blaszki (ja używam takiej o wymiarach 32cmX22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie przygotuj rabarbar: obierz, pokrój na kawałki 3-4 cm i umyj.
- Potem przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło w rondelku. Jak przestygnie, wymieszaj palcami z resztą składników.
- Na wyrośnięte ciasto, ułóż rabarbar i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika - 180/190 stopni i piecz około 30 minut.
- Najlepsze jest jeszcze ciepłe.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna