14 maja 2017
Rabarbar z malinami zapiekany pod kruszonką
I kolejna odsłona rabarbaru. Tym razem zapiekany pod kruszonką. Aby dodać trochę smaku i koloru połączyłam go z mrożonymi malinami, które wcześniej rozmroziłam. Świetnie też sprawdzi się truskawkami. Do tego kulka lodów waniliowych lub śmietankowych i mamy wspaniały wiosenny deser.

Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 1/2 kg świeżego rabarbau
- 1 opak. mrożownych malin lub truskawek
- 3-4 łyżek cukru, ja używam trzcinowego
Kruszonka:
- 100 gram mąki pszennej lub orkiszowej
- 60 gram cukru
- 60 gram zimnego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki
Kruszonka:
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Rabarbar obierz, pokrój na 3-4 cm kawałki i umyj. Umyty rabarbar rozłóż wraz z malinami w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem i posyp cukrem.
- Przygotuj kruszonkę. Wsyp wszystkie składniki do miseczki i palcami wymieszaj. Rozłóż kruszonkę na przygotowane owoce.
- Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Podawaj ciepłe , najlepiej z lodami.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna