14 maja 2017
Rabarbarowy kompot
I nareszcie wiosna w pełni !!!!! W końcu zrobiło się ciepło a wraz z ta fantastyczna pogoda pierwsze świeże warzywa i owoce:
szparagi, rabarbar, kalarepa, młoda kapusta. W tym sezonie naszym hitem wczesnowiosennym jest rabarbar. W każdy weekend gotuję zatem garnek kompotu. Nie ukrywam cieszy się dużym powodzeniem, taki zimny, schłodzony, po prostu wspaniały...
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 1 kg rabarbaru
cukier do smaku
- 2-3 litry wody
- 1 opkowanie cukru z wanilią lub kawałek strąka wanilii
Składniki
cukier do smaku
|
|
Sposób przygotowania
- Przepis jest bardzo prosty. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki około 3-4 cm i wypłucz.
- Wsyp do garnka i zalej wodą ok . 2-3 litrów. Dodaj 5 łyżek cukru i wanilię.
- Zagotuj na małym ogniu i wyłącz. Spróbuj czy jest wystarczająco słodki, jeśli nie, to dosyp jeszcze cukru - rabarbar jest dosyć kwaśny, więc potrzebuje cukru. Poczekaj aż ostygnie i najlepiej włóż go jeszcze na trochę do lodówki. Będzie smaczniejszy w ciepłe dni .
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna