Risotto z porem i selerem naciowym


Wydrukuj przepis
Risotto z porem i selerem naciowym
Prosty i szybki sposób na obiad. Smaczne i lekkie danie z wykorzystaniem pora. Jest to moja domowa, uproszczona wersja risotta. Jeśli ktoś ma ochotę to może do tego przepisu dodać też drobno pokrojoną pierś z kurczaka. A więc do dzieła !!!!
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
pieprz czarny i sól morska do smaku
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
pieprz czarny i sól morska do smaku
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotuj bulion. Do garnka wlej wodę około 1,2 l i dodaj warzywa: marchewkę, seler pietruszkę, seler naciowy,cebulę. Gotuj około 30 minut, dopraw pieprzem i solą. Gotowe. W kolejnym garnku o grubym dnie rozpuść ok. 2 łyżki masła , dodaj drobno posiekany seler naciowy, por i cebulę. Podsmaż aż się zeszkli. Dodaj do tego ryż i chwilę pomieszaj aż ryż wymiesza się z pozostałymi składnikami. Wlej z połowę gotowego bulionu, zmniejsz ogień na mały i przykryj garnek. Po paru minutach zajrzyj do garnka, dolej najlepiej chochelką trochę bulionu. Całość gotuj około 20 minut dolewając od czasu do czasu bulion. Pamiętaj , że risotto musi być lejące, nie może być suche. Wyłącz gaz dodaj z 1 łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszaj, przykryj i odczekaj kilka minut aż ryż wchłonie dodane składniki. Gotowe.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *