7 marca 2017
Risotto z porem i selerem naciowym
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1,2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego do przygotowania bulionu będzie potrzebny pęczek włoszczyzny
- 300 g ryżu do risotta
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szt większy por tylko biała część
- 1 szt cebula
- 3-4 łyżki masła
pieprz czarny i sól morska do smaku
- 1 duża garść startego parmezanu
Składniki
pieprz czarny i sól morska do smaku
|
|
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj bulion. Do garnka wlej wodę około 1,2 l i dodaj warzywa: marchewkę, seler pietruszkę, seler naciowy,cebulę. Gotuj około 30 minut, dopraw pieprzem i solą. Gotowe. W kolejnym garnku o grubym dnie rozpuść ok. 2 łyżki masła , dodaj drobno posiekany seler naciowy, por i cebulę. Podsmaż aż się zeszkli. Dodaj do tego ryż i chwilę pomieszaj aż ryż wymiesza się z pozostałymi składnikami. Wlej z połowę gotowego bulionu, zmniejsz ogień na mały i przykryj garnek. Po paru minutach zajrzyj do garnka, dolej najlepiej chochelką trochę bulionu. Całość gotuj około 20 minut dolewając od czasu do czasu bulion. Pamiętaj , że risotto musi być lejące, nie może być suche. Wyłącz gaz dodaj z 1 łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszaj, przykryj i odczekaj kilka minut aż ryż wchłonie dodane składniki. Gotowe.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Zima