4 czerwca 2017
Risotto z zielonymi szparagami
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
porcje
|
Składniki
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 300 g ryżu do risotta
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 szt cebula
- 3-4 łyżki masła
- pieprz i sól
- 1 duża garść startego parmezanu
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj szparagi. Odetnij zdrewniałe końcówki. Pokój na kawałki o długości 4-5 cm. Główki odłóż osobno do miseczki. Umyj.
- W garnku o grubym dnie rozpuść ok. 2-3 łyżki masła , dodaj pokrojone szparagi bez główek. Smaż 3-4 minuty i dodaj pokrojoną cebulę . Podsmaż aż się zeszkli. Dodaj do tego ryż i chwilę pomieszaj aż ryż wymiesza się z pozostałymi składnikami.
- Wlej z połowę gotowego bulionu, zmniejsz ogień na mały i przykryj garnek. Po paru minutach zajrzyj do garnka, dolej najlepiej chochelką trochę bulionu. Tak po 10 minutach dodaj główki szparagów. Całość gotuj jeszcze około 10 minut dolewając od czasu do czasu bulion. Pamiętaj , że risotto musi być lekko wodniste, nie może być suche.
- Wyłącz gaz dodaj z 1 łyżkę masła i starty parmezan. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj, przykryj i odczekaj kilka minut aż ryż wchłonie dodane składniki. Smacznego.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna