Risotto z zielonymi szparagami


Wydrukuj przepis
Risotto z zielonymi szparagami
Póki sezon trwa, kolejny przepis na danie ze szparagami. Lekkie i szybkie risotto. Biały ryż i zielone szparagi to świetne połączenie. Ładnie wygląda i świetnie smakuje.
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotuj szparagi. Odetnij zdrewniałe końcówki. Pokój na kawałki o długości 4-5 cm. Główki odłóż osobno do miseczki. Umyj.
  2. W garnku o grubym dnie rozpuść ok. 2-3 łyżki masła , dodaj pokrojone szparagi bez główek. Smaż 3-4 minuty i dodaj pokrojoną cebulę . Podsmaż aż się zeszkli. Dodaj do tego ryż i chwilę pomieszaj aż ryż wymiesza się z pozostałymi składnikami.
  3. Wlej z połowę gotowego bulionu, zmniejsz ogień na mały i przykryj garnek. Po paru minutach zajrzyj do garnka, dolej najlepiej chochelką trochę bulionu. Tak po 10 minutach dodaj główki szparagów. Całość gotuj jeszcze około 10 minut dolewając od czasu do czasu bulion. Pamiętaj , że risotto musi być lekko wodniste, nie może być suche.
  4. Wyłącz gaz dodaj z 1 łyżkę masła i starty parmezan. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj, przykryj i odczekaj kilka minut aż ryż wchłonie dodane składniki. Smacznego.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *