7 listopada 2018
Sałatka z mozzarelli i pomidorków koktajlowych
Jesień chyli się ku końcowi, w sklepach coraz więcej artykułów przypominających nam o nadchodzącym Bożym Narodzeniu. A ja chciałabym jeszcze chwilę zatrzymać ten ciepło-jesienny czas a dzięki tej sałatce jest to możliwe. Składników w niej niewiele: pomidorki koktajlowe, mozzarella i świeża bazylia. A efekt ? Przekonajcie się sami. Do tego świeża ciabatta ( genialną odkryłam ostatnio w piekarni ZAKWAS na Jeżycach) i dobre wino. Lekka kolacja gotowa !!!!
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250-400 g pomidorków koktajlowych
- 1 opak mozzarelli w małych kuleczkach
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 garść orzechów piniowych (mogą być zamiast włoskie lub łuskany słonecznik)
- kilka łyżek dobrej oliwy extra virgine
- pieprz i sól do smaku
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Kuleczki mozzarelli przekrój na pół. To samo zrób z pomidorkami koktajlowymi. Przełóż do miski.
- Do blendera wrzuć umyty pęczek świeżej bazylii, orzechy, kilka łyżek oliwy (oliwę dodaj zgodnie z upodobaniami ma powstać konsystencja sosu), pieprz i sól. Zblenduj.
- Przełóż sos do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie, delikatnie wymieszaj.
- Dopraw jeszcze pieprzem i solą do smaku według uznania. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień