2 września 2017
Sałatka z pieczonych buraków
Nasz warzywnik co roku obfituje w duże ilości buraków. Co cieszy całą rodzinę bo bardzo je lubimy. Część przechowujemy do wczesnej wiosny w skrzyni zasypanej piaskiem, część przerabiam na sałatki do słoików a część zjadamy na bieżąco.
I tak powstała ta sałatka. Kiedy odkryłam sposób na buraki czyli ich pieczenie, wykorzystuję je w kuchni częściej i chętniej. Pieczone buraki są o niebo lepsze od gotowanych a przy tym łatwiej i czyściej się je przygotowuje.
Przepis poniżej to taka bogata wersja sałatki. W tym przepisie do sałatki dodałam świeże jeżyny. Natomiast z powodzeniem możecie je zastąpić pomarańczą dostępną cały rok lub w ogóle zrezygnować z dodatku owoców.
Pieczone buraki są również znakomite na niedzielne lub sobotnie śniadanie polane tylko samym vinegretem. Spróbujcie są przepyszne.
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 100 minut |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 4-5 sztuk średnich świeżych buraków
- 1 opak. mieszanki sałat (moze też być sama rukola)
- 1 opak. miekkiego serka koziego ( ja używam serek kozi z Lidla)
- kilka sztuk świeżych jeżyn (moze być zamiast jeżyn świeża pomarańcza)
- 4 łyżki prażonego słonecznika
- 1 łyżka miodu
- 1-1,5 łyżki octu winnego jabłkowego
- 1-1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
- oliwa extra virgine
- do smaku pieprz i sól
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Buraki umyj, nakłuj widelcem w paru miejscach, owiń w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę i 40 minut. Piekarnik ustawiam na opcję z termoobiegiem.
- Następnie na suchą patelnię wsyp słonecznik i podpraż go.
- Przygotuj sos. Do miseczki dodaj miód, musztardę i ocet winny. Wszystko wymieszaj trzepaczką do sosów. Następnie stopniowo dolewaj oliwę. W zależności jaką chcesz mieć konsystencję tyle dolej oliwy. Ja wolę jak sos jest bardziej lejący. To tak wlewam około 1/2 -3/4 szklanki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Vinegret powinien być winno-słodki.
- Upieczone buraki wyjmij z folii, obierz i pokrój w plasterki.
- Na dużym półmisku rozłóż sałatę, na to pokrojone w talarki buraki, serek kozi. Posyp jeżynami i prażonym słonecznikiem. Sos podawaj obok w buteleczce lub miseczce, niech każdy poleje sobie sam według uznania. Smacznego.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato