Sałatka z pieczonych buraków


Wydrukuj przepis
Sałatka z pieczonych buraków
Nasz warzywnik co roku obfituje w duże ilości buraków. Co cieszy całą rodzinę bo bardzo je lubimy. Część przechowujemy do wczesnej wiosny w skrzyni zasypanej piaskiem, część przerabiam na sałatki do słoików a część zjadamy na bieżąco. I tak powstała ta sałatka. Kiedy odkryłam sposób na buraki czyli ich pieczenie, wykorzystuję je w kuchni częściej i chętniej. Pieczone buraki są o niebo lepsze od gotowanych a przy tym łatwiej i czyściej się je przygotowuje. Przepis poniżej to taka bogata wersja sałatki. W tym przepisie do sałatki dodałam świeże jeżyny. Natomiast z powodzeniem możecie je zastąpić pomarańczą dostępną cały rok lub w ogóle zrezygnować z dodatku owoców. Pieczone buraki są również znakomite na niedzielne lub sobotnie śniadanie polane tylko samym vinegretem. Spróbujcie są przepyszne.
Sposób przygotowania
  1. Buraki umyj, nakłuj widelcem w paru miejscach, owiń w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę i 40 minut. Piekarnik ustawiam na opcję z termoobiegiem.
  2. Następnie na suchą patelnię wsyp słonecznik i podpraż go.
  3. Przygotuj sos. Do miseczki dodaj miód, musztardę i ocet winny. Wszystko wymieszaj trzepaczką do sosów. Następnie stopniowo dolewaj oliwę. W zależności jaką chcesz mieć konsystencję tyle dolej oliwy. Ja wolę jak sos jest bardziej lejący. To tak wlewam około 1/2 -3/4 szklanki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Vinegret powinien być winno-słodki.
  4. Upieczone buraki wyjmij z folii, obierz i pokrój w plasterki.
  5. Na dużym półmisku rozłóż sałatę, na to pokrojone w talarki buraki, serek kozi. Posyp jeżynami i prażonym słonecznikiem. Sos podawaj obok w buteleczce lub miseczce, niech każdy poleje sobie sam według uznania. Smacznego.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *