17 października 2017
Sałatka z pieczonych pomidorów i avokado
Przepis na tą sałatkę zaczerpnęłam z warsztatów kulinarnych, w których uczestniczyłam w mojej ulubionej Republice Słonecznej.
Jak jej spróbowałam to się zakochałam, Jest tak smaczna, że mogłabym ją jeść codziennie.
Moja rodzina też ją polubiła i każdy znalazł sobie w niej coś dobrego do posmakowania.
Przez ostatni czas gościła u nas na stole w każdy weekend.
Jest bardzo prosta w wykonaniu, Jedyny mankament to pieczenie pomidorów, które trwa około godziny. Ponieważ pieczenie 3 sztuk pomidorów przez godzinę w piekarniku nie jest zbyt energooszczędne to staram się tak wykombinować, aby oprócz pomidorów do sałatki w piecu znalazły się na przykład: pomidory na zupę albo dynia na purre, albo burak czy ziemniaki. Piekę je zatem przy okazji pieczenia innych warzyw.
Porcje |
porcji
|
Składniki
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Nastaw piekarnik na 160 stopni na 1 godzinę. Pomidory pokrój w plasterki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i posól. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Po upieczeniu pomidory pozostaw do wystygnięcia.
- W tym czasie gdy pomidory stygną, pokrój w plasterki avokado i rozłóż na ozdobnym, dużym talerzu. Na avokado rozłóż porwaną w rękach mozzarellę. Na to ułóż przestudzone pomidory.
- Dopraw solą i pieprzem. Skrop delikatnie oliwą i sokiem z cytryny. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
- Ostatnia czynność to przygotowanie grzanek. Przekrój kromki na pół lub na ćwiartki. Tak przygotowany chleb możesz skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni około 5 minut. Następnie posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku. Druga możliwość to podpiecz chleb na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego. Po upieczeniu również posmaruj grzanki przekrojonym ząbkiem czosnku.
- Gotowe grzanki ułóż po bokach sałatki.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato