Sałatka z pieczonych pomidorów i avokado
Przepis na tą sałatkę zaczerpnęłam z warsztatów kulinarnych, w których uczestniczyłam w mojej ulubionej Republice Słonecznej. Jak jej spróbowałam to się zakochałam, Jest tak smaczna, że mogłabym ją jeść codziennie. Moja rodzina też ją polubiła i każdy znalazł sobie w niej coś dobrego do posmakowania. Przez ostatni czas gościła u nas na stole w każdy weekend. Jest bardzo prosta w wykonaniu, Jedyny mankament to pieczenie pomidorów, które trwa około godziny. Ponieważ pieczenie 3 sztuk pomidorów przez godzinę w piekarniku nie jest zbyt energooszczędne to staram się tak wykombinować, aby oprócz pomidorów do sałatki w piecu znalazły się na przykład: pomidory na zupę albo dynia na purre, albo burak czy ziemniaki. Piekę je zatem przy okazji pieczenia innych warzyw.
Porcje
6porcji
Porcje
6porcji
Sposób przygotowania
  1. Nastaw piekarnik na 160 stopni na 1 godzinę. Pomidory pokrój w plasterki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i posól. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  2. Po upieczeniu pomidory pozostaw do wystygnięcia.
  3. W tym czasie gdy pomidory stygną, pokrój w plasterki avokado i rozłóż na ozdobnym, dużym talerzu. Na avokado rozłóż porwaną w rękach mozzarellę. Na to ułóż przestudzone pomidory.
  4. Dopraw solą i pieprzem. Skrop delikatnie oliwą i sokiem z cytryny. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
  5. Ostatnia czynność to przygotowanie grzanek. Przekrój kromki na pół lub na ćwiartki. Tak przygotowany chleb możesz skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni około 5 minut. Następnie posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku. Druga możliwość to podpiecz chleb na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego. Po upieczeniu również posmaruj grzanki przekrojonym ząbkiem czosnku.
  6. Gotowe grzanki ułóż po bokach sałatki.