Sernik Mango


Wydrukuj przepis
Sernik Mango
A może ktoś z Was ma ochotę na sernik, ale nie taki zwykły tylko z mango a dokładnie z pulpą z mango ? Idealny jako wiosenny deser. Idealny również na wielkanocny poczęstunek. U mnie w domu stał się hitem i cała rodzina zajada go z apetytem. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Pulpa z mango nie jest trudna do zdobycia, kupicie ją w hipermarkecie, w sklepie z arabskimi produktami lub na allegro. Ja ostatnio zamówiłam sobie całą zgrzewkę na allegro. Wyszło taniej. Możecie również zamiast gotowej pulpy, kupić świeże mango i je zmiksować. Zatem do dzieła !!!
Sposób przygotowania
  1. Ser zmiksuj na wolnych obrotach z cukrem. Potem stopniowo dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj pulpę z mago a na końcu mąkę. Gdy składniki się połączą możesz zakończyć miksowanie.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gotową masę do tortownicy.
  4. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz 20 minut . Potem zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz około 2 godzin.
  5. Po 1,5 godzinie sprawdź stan sernika. Brzegi powinny być ścięte a środek może być lekko ruszający się. Jak już taki będzie, to wymieszaj pozostałą część pulpy z 2 łyżkami kremówki. Polej nią sernik w piekarniku i zostaw jeszcze maksymalnie 15 minut aż polewa stężeje.
  6. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do ostygnięcia . Następnie włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz go dowolnie udekorować.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *