27 marca 2018
Sernik Mango
A może ktoś z Was ma ochotę na sernik, ale nie taki zwykły tylko z mango a dokładnie z pulpą z mango ?
Idealny jako wiosenny deser. Idealny również na wielkanocny poczęstunek. U mnie w domu stał się hitem i cała rodzina zajada go z apetytem. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.
Pulpa z mango nie jest trudna do zdobycia, kupicie ją w hipermarkecie, w sklepie z arabskimi produktami lub na allegro. Ja ostatnio zamówiłam sobie całą zgrzewkę na allegro. Wyszło taniej.
Możecie również zamiast gotowej pulpy, kupić świeże mango i je zmiksować.
Zatem do dzieła !!!
Porcje |
porcji
|
Składniki
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Ser zmiksuj na wolnych obrotach z cukrem. Potem stopniowo dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj pulpę z mago a na końcu mąkę. Gdy składniki się połączą możesz zakończyć miksowanie.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gotową masę do tortownicy.
- Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz 20 minut . Potem zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz około 2 godzin.
- Po 1,5 godzinie sprawdź stan sernika. Brzegi powinny być ścięte a środek może być lekko ruszający się. Jak już taki będzie, to wymieszaj pozostałą część pulpy z 2 łyżkami kremówki. Polej nią sernik w piekarniku i zostaw jeszcze maksymalnie 15 minut aż polewa stężeje.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do ostygnięcia . Następnie włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz go dowolnie udekorować.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna