Suflet serowy ze śliwkami
Tak na początek jesieni – cieplutki i pachnący suflet ze śliwkami. Jest przepyszny i rozpływa się w ustach. Lepszy na ciepło, ale na zimno też nieźle smakuje. Spróbujcie póki można jeszcze kupić świeże śliwki.
Porcje
8-10
osób
Porcje
8-10
osób
Składniki
około 1/2
kg
śliwki wegierki
1/2
kg
twarogu chudego lub półtłustego
100
g
masła o temp. pokojowej
1
łyżeczka
pasty z wanilii
1-2
szczypty
cynamonu
150
g
cukru trzcinowego drobnego
5
łyżek
kaszki manny lub kukurydzianej
3
szt.
jajka
skórka strarta z 1/2 cytryny
masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Formę najlepiej do tarty lub tortownicę wysmaruj masłem. Nastaw piekarnik na 180 stopni (bez termoobiegu)
Śliwki umyj , przetnij wzdłuż na pół i wyjmij pestki.
Jajka oddziel na białka i żółtka. Z białek ubij sztywną pianę.
Twaróg utrzyj z żółtkami, cukrem, masłem, wanilią, cynamonem, skórką z cytryny . Na końcu dodaj kaszkę manną lub kukurydzianą.
Do masy dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj kopystką ( nie używać już miksera).
Wlej do formy, na wierzchu poukładaj śliwki
Piecz około 35-40 minut . Smacznego !!!