Suflet serowy ze śliwkami
Tak na początek jesieni – cieplutki i pachnący suflet ze śliwkami. Jest przepyszny i rozpływa się w ustach. Lepszy na ciepło, ale na zimno też nieźle smakuje. Spróbujcie póki można jeszcze kupić świeże śliwki.
Porcje
8-10osób
Porcje
8-10osób
Sposób przygotowania
  1. Formę najlepiej do tarty lub tortownicę wysmaruj masłem. Nastaw piekarnik na 180 stopni (bez termoobiegu)
  2. Śliwki umyj , przetnij wzdłuż na pół i wyjmij pestki.
  3. Jajka oddziel na białka i żółtka. Z białek ubij sztywną pianę.
  4. Twaróg utrzyj z żółtkami, cukrem, masłem, wanilią, cynamonem, skórką z cytryny . Na końcu dodaj kaszkę manną lub kukurydzianą.
  5. Do masy dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj kopystką ( nie używać już miksera).
  6. Wlej do formy, na wierzchu poukładaj śliwki
  7. Piecz około 35-40 minut . Smacznego !!!