Świąteczne pierniczki


Wydrukuj przepis
Świąteczne pierniczki
I w końcu nadszedł ten przedświąteczny czas. Ja z moimi córkami już od dwóch tygodni przygotowujemy świąteczne menu. Oczywiście Wigilia będzie standardowa: barszcz z uszkami, pierogi, ryba, sałatka jarzynowa, kapusta z grzybami. Za to słodkości co roku się zmieniają. W tym roku postanowiłyśmy upiec więcej przeróżnych ciasteczek do pochrupania zarówno w święta jak i po. Mam też parę nowych pomysłów na ciasta , ale myślę, że to w kolejnych odsłonach. W słodkościach jest u nas tylko jedna stała pozycja co roku - pierniczki. Goszczą one u nas na Święta od zawsze. Najpierw piekłam je jako mała dziewczynka z mamą , potem z moimi siostrami. A odkąd mam własną rodzinę to moje dzieci towarzyszą mi co roku w tym świątecznym rytuale. Jedne co się zmieniało przez te kolejne lata to przepisy na pierniczki. Były takie, w których ciasto przygotowywało się już miesiąc wcześniej, były takie co wychodziły twarde jak kamienie i za nic nie chciały zmięknąć. Natomiast ten przepis, który przedstawiam Wam poniżej jest idealny: prosty, szybki a pierniczki po upieczeniu są miękkie , pachnące i przepyszne. Przy ich pieczeniu musicie pamiętać tylko o jednej rzeczy, aby zachować dość spore odstępy między ciastkami układając je na blasze do pieczenia. Dodatek sody do ciasta powoduje, że podczas pieczenia sporo rosną. A więc do dzieła !!!!
Sposób przygotowania
  1. Jeśli nie masz płynnego miodu to rozpuść go delikatnie w kąpieli wodnej: wstaw słoik z miodem do garnka z wodą lub wstaw na garnek z wodą mniejszy garnek lub miskę i w nim rozpuść miód.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z sodą i rozpuszczonym miodem. Dodaj przyprawę piernikową, cukier puder, masło i jajko. Zagnieć ciasto w misce lub na stolnicy aby było gładkie i jednolite.
  3. Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki i każdy z nich po kolei rozwałkuj. Przed wałkowaniem posyp blat mąką, aby ciasto się nie lepiło.
  4. Wycinaj ulubione kształty i figurki. Gotowe układaj na blachach do pieczenia wyłożonych pergaminem, Pamiętaj o zachowaniu sporych odstępów, bo pierniczki urosną.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 10 minut. Do zrumienienia. Po wystudzeniu przełóż do puszki lub słoika. Niech czekają na Święta.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *