Świąteczne pierogi


Wydrukuj przepis
Świąteczne pierogi
Zawsze miałam problem z ciastem na pierogi i nigdy nie wychodziły mi takie jakbym chciała. Przez to zraziłam się do nich na kilka lat. Aż w końcu moja mama przekazała mi zdobyczny i zasłyszany przepis przy okazji zakupów w małym warzywniaku. I to okazał się być strzał w dziesiątkę. Od tej pory pierogi wychodzą mi zawsze, a moja rodzina z przyjemnością się nimi zajada. Nadzienia do pierogów przygotowuję różne: były już świeże truskawki, jagody, ziemniaki i ser czyli ruskie oraz kapusta i grzyby. Ja z reguły robię pierogi z 1 kg mąki. Wtedy dosyć sporo zostaje mi do zamrożenia i mam na kolejne obiady. Jeśli nie potrzebujecie tylu pierogów to przygotujcie ciasto z połowy porcji. Poniżej wraz z przepisem na ciasto pierogowe, przekazuję Wam dwa przepisy na nadzienia: do pierogów ruskich i świąteczne z kapustą i grzybami. Trzymam kciuki i powodzenia przy lepieniu !!!
Sposób przygotowania
  1. Ciasto Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Zrób w przesianej mące dołek i wrzuć dwa żółtka oraz olej. Na końcu dodaj wrzącą wodę. Pamiętaj woda musi być wrząca, inaczej ciasto będzie twarde,
  2. Wszystko wyrób na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie już gładkie i sprężyste, włóż je do foliowego worka i pozostaw na około 15 minut,
  3. Potem po kawałku odrywaj ciasto - pozostaw resztę cały czas w worku. Z kawałka ciasta rozwałkuj koło. Wykrawaj kubkiem lub dużą szklanką kółka. Napełnij farszem i zlep brzegi tworząc palcami ozdobny wianuszek. Możesz również uzyskać ozdobny brzeg wykorzystując do tego widelec.
  4. Gotowe pierogi gotuj w gorącej, osolonej wodzie.
  5. Farsz I - kapusta i grzyby. Najlepiej kapustę i grzyby ugotować sobie dzień wcześniej. Grzyby namocz w wodzie około godziny lub dłużej. Wypłucz, zalej świeżą wodą i ugotuj. Kapustę posmakuj czy nie jest za kwaśna, jeśli jest to przepłucz ją na sitku. Jeśli nie, to tę czynność pomiń. Przełóż kapustę do garnka, dolej trochę wody, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj do miękkości.
  6. Jak kapusta i grzyby będą już ugotowane, pozostaw do odcieknięcia i wystygnięcia. Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy. W gotowym farszu są niepotrzebne. Po czym albo drobno pokrój, albo użyj do tego malaksera. Tylko pamiętaj, aby nie miksować za długo bo powstanie pulpa.
  7. Do pokrojonych składników, dodaj podsmażoną na maśle cebulkę. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wszystko wymieszaj. Gotowe.
  8. Farsz II - ziemniaki i ser czyli pierogi ruskie Ziemniaki wyszoruj i ugotuj do miękkości w mundurkach. Obierz. Przeciśnij przez praskę najpierw ziemniaki a potem twaróg. Przełóż wszystko do miski.
  9. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulkę, pod koniec dodaj pokrojony czosnek. I smaż jeszcze chwileczkę. Cebulkę z czosnkiem dodaj do miski z twarogiem i ziemniakami. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw majerankiem, cząbrem, lubczykiem, solą i pieprzem. Gotowe.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *