1 czerwca 2017
Szparagi z sosem serowym
Sezon na szparagi w pełni. Warto zatem to wykorzystać. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z moich ulubionych przepisów a zarazem najprostszy. Szparagi z sosem serowym. Sprawdza się jako dodatek do mięsa lub pieczonych młodych ziemniaków na obiad lub samodzielnie jako lekka kolacja. No może nie zupełnie lekka bo sos jest przecież serowy, ale warto od czasu do czasu zgrzeszyć. Bo praktycznie szparagi mamy tylko koło jednego miesiąca w roku i potem znowu trzeba prawie rok czekać na to pyszne warzywo. Ja najbardziej lubię zielone szparagi bo są bardziej delikatne, ale jak ktoś woli białe to śmiało może je też wykorzystać w tym przepisie. Zielone szparagi mają jeszcze ta zaletę, nie trzeba ich obierać, zatem przygotowanie ich jest szybsze.

Czas przygotowania | 25 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 opakowanie 200 g sera gorgonzola lub innego z przerostem pleśniowym
- 1 łyżeczka masła
- 2-4 łyżki śmietany 18% lub kremówki
- pieprz, sól, cukier
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Nastawę wodę do gotowania szparagów. Potem odetnij końcówki od szparagów jakieś 1-2 cm. Ja tak robię bo często są one już zdrewniałe i wyschnięte. Umyj. Jak woda się zagotuje, wsyp łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. Wrzuć szparagi i gotuj około 10 minut. Uważaj, żeby się za bardzo nie rozgotowały bo zielone szparagi są delikatne i się szybko gotują. Jeśli masz białe szparagi gotuj je 3-4 minuty dłużej.
- W rondelku rozpuść łyżeczkę masła i pokrusz ser.Całość wymieszaj i poczekaj aż ser się rozpuści. Dodaj śmietany 2- 4 łyżki w zależności jaką chcesz mieć konsystencję sosu. Popieprz i posól do smaku.
- Ugotowane szparagi wyjmij z garnka , polej sosem i można zajadać. Smacznego.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna