Tarta z borówkami


Wydrukuj przepis
Tarta z borówkami
To moje ostatnie odkrycie i to dzięki warsztatom kulinarnym, w których uczestniczyłam. Nasza prowadząca Ola Kopczyńka (dziękuję Olu) pokazała nam prosty i szybki sposób na spód do tarty. Nie zamienię go już na żaden inny. Reszta to już moja inwencja twórcza. A że sezon na borówki w pełni to postanowiłam je wykorzystać w tym przepisie. Spróbujcie i myślę, że się zakochacie w tym deserze tak jak ja.
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
porcji
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
porcji
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotuj składniki na spód. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Do miski żaroodpornej dodaj wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem mąki, czyli: masło, wodę, olej, sól i cukier. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut, aż mało zacznie bulgotać i zrobi się brązowe na brzegach.
  2. Gorącą miskę ostrożnie wyjmij z piekarnika - uwaga może pryskać !!!!!. Do roztopionych składników powoli dodaj mąkę, mieszając trzepaczką. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą zasmażkę i z wyglądu ma być lekko świecące tłuszczem. Jeszcze ciepłe rozłóż na dnie i bokach blaszki do tarty. Najlepsza jest forma taka z wyjmowanym dnem. Nie smaruj jej już żadnym tłuszczem gdyż ciasto jest tłuste.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Wyjmij i ostudź.
  4. Przygotuj krem. Do miski wrzuć serek mascarpone , serki waniliowe i ekstrakt z wanilii i 3 łyżki cukru. Zmiksuj przy pomocy miksera. Spróbuj krem czy jest wystarczająco słodki, jeśli nie to dosyp jeszcze trochę cukru i ponownie zmiksuj. Specjalnie nie podaję tutaj ile cukru należy dodać bo każdy ma inny smak i tak samo owoce mogą być mniej lub bardzie słodkie.
  5. Na zimny spód rozłóż krem i udekoruj owocami. Jeśli nie masz borówek mogą być maliny, poziomki, jeżyny albo truskawki. Zupełna dowolność. I tak będzie smacznie.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *