11 września 2017
Tarta z borówkami
To moje ostatnie odkrycie i to dzięki warsztatom kulinarnym, w których uczestniczyłam. Nasza prowadząca Ola Kopczyńka (dziękuję Olu) pokazała nam prosty i szybki sposób na spód do tarty. Nie zamienię go już na żaden inny.
Reszta to już moja inwencja twórcza. A że sezon na borówki w pełni to postanowiłam je wykorzystać w tym przepisie. Spróbujcie i myślę, że się zakochacie w tym deserze tak jak ja.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- na kruche ciasto:
- 180 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki oluju roślinnego
- 6 łyżek wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 300 g mąki
- na krem:
- 1 opak. serka mascarpone 250 g.
- 2 opak. serka waniliowego homenizowanego po 200 g
- 2 łyżeczki ekstrakru z wanilii
- kilka łyżek drobnego brązowego cukru do smaku
- 1 opak. borówek (tak około 250 g.)
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj składniki na spód. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Do miski żaroodpornej dodaj wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem mąki, czyli: masło, wodę, olej, sól i cukier. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut, aż mało zacznie bulgotać i zrobi się brązowe na brzegach.
- Gorącą miskę ostrożnie wyjmij z piekarnika - uwaga może pryskać !!!!!. Do roztopionych składników powoli dodaj mąkę, mieszając trzepaczką. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą zasmażkę i z wyglądu ma być lekko świecące tłuszczem. Jeszcze ciepłe rozłóż na dnie i bokach blaszki do tarty. Najlepsza jest forma taka z wyjmowanym dnem. Nie smaruj jej już żadnym tłuszczem gdyż ciasto jest tłuste.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Wyjmij i ostudź.
- Przygotuj krem. Do miski wrzuć serek mascarpone , serki waniliowe i ekstrakt z wanilii i 3 łyżki cukru. Zmiksuj przy pomocy miksera. Spróbuj krem czy jest wystarczająco słodki, jeśli nie to dosyp jeszcze trochę cukru i ponownie zmiksuj. Specjalnie nie podaję tutaj ile cukru należy dodać bo każdy ma inny smak i tak samo owoce mogą być mniej lub bardzie słodkie.
- Na zimny spód rozłóż krem i udekoruj owocami. Jeśli nie masz borówek mogą być maliny, poziomki, jeżyny albo truskawki. Zupełna dowolność. I tak będzie smacznie.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato