Tort Bezowy DACQUOISE
Nareszcie przyszła wiosna !!! A razem z nią powoli nadciąga Wielkanoc. A jak Wielkanoc to pora zdecydować się na wielkanocne menu. Tym razem na stole zagości tort bezowy Dacquoise. Tort bezowy to była moja pięta Achillesa. Tyle prób i za każdym razem porażka. Powiedziałam sobie jednak, że się nie poddam i pokonam tą bezę. Wtedy na mojej drodze stanęła mistrzyni cukiernictwa Sylwia wraz z warsztatem „ABC Bezy”. I udało się !!!!!! Beza została pokonana a ja i moja córka Ola zostałyśmy mistrzyniami pieczenia bezy ( te pochwały to tak trochę z przymrużeniem oka). Teraz już beza nie ma przed nami tajemnic i za każdym razem się udaje. A tort DACQUOISE został słodkim hitem na każde święta. Mam nadzieję, że ten prosty przepis poniżej spowoduje, że na Waszych stołach zagości również ten przepyszny, słodki tort. Kilka rad odnośnie pieczenia bezy: – jajka muszą być w temperaturze pokojowej, wyjmijcie je kilka godzin wcześniej z lodówki – wszystkie naczynia , których używacie do pieczenia muszą być suche , ręce również – nie wolno podczas pieczenia bezy i przez dwie godziny po upieczeniu otwierać pod żadnym pozorem piekarnika. A teraz do pieczenia !!!!
Porcje
12osób
Porcje
12osób
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 145-155 stopni. Ja piekę w 150 stopniach. Funkcja pieczenia: góra/dół. Bez termoobiegu. Oddziel białka od żółtek. Zrób to bardzo dokładnie, aby w białku nie zostały resztki żółtka. Wlej białka do sporej miski i zacznij ubijać.
  2. Jak białka będą już prawie ubite dodaj jedną łyżkę brązowego cukru i ubijaj dalej.
  3. Następnie zacznij dodawać po jednej łyżce białego cukru. Miksuj tak długo, aż ubite białka staną się błyszczące i nie będzie widocznych grudek cukru.
  4. Przygotuj dwie płaskie blachy z piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Podziel ubitą pianę na dwie części i wyłóż na dwie blachy. Rozsmaruj łopatką silikonową bezę na kształt koła. Spód może być trochę większy i lekko w środku wklęsły aby lepiej trzymał się krem. Beza wierzchnia może mieć trochę mniejszą średnicę i dobrze jak jest bardziej wypukła.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 2 godziny. Potem wyłącz piekarnik i zostaw ją jeszcze na dwie godziny. Nie wolno w tym czasie otwierać piekarnika. Ja z reguły piekę bezę wieczorem i zostawiam ją w wyłączonym piekarniku do rana.
  6. Gdy beza będzie już gotowa i wystudzona, przygotuj krem. Ubij w misce śmietanę. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i masę kajmakową. Miksuj do połączenia się składników.
  7. Następnie dodaj pokrojone orzechy włoskie i daktyle. Wymieszaj delikatnie kopystką.
  8. Wyłóż gotowy krem na spodni blat i delikatnie rozsmaruj. Przykryj drugim blatem i posyp na wierzchu kakao przesianym przez sitko. Smacznego !!!!
Pozostałe informacje