Truskawki z kremowym mascarpone


Wydrukuj przepis
Truskawki z kremowym mascarpone
Szybki, łatwy i smaczny przepis z wykorzystaniem truskawek. U nas zawsze spotyka się z entuzjastycznym przyjęciem znajomych. A potem to już tylko słychać pomruki zadowolenia i stukot łyżeczek, wyskrobujących resztki deseru. Ten przepis to także dobry sposób do zagonienia dzieci do pomocy. Moje dziewczynki potrafią już go przygotować same. Zbliża się weekend a wysyp truskawek mamy w pełni - zatem do dzieła.
Porcje
porcji
Porcje
porcji
Sposób przygotowania
  1. Zaparz 1 łyżeczkę kawy w 1/4 szklanki wody. Przelej do miseczki, tak aby dobrze moczyło się w niej biszkopty.
  2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek mascarpone i cukier puder 2-3 łyżki. Delikatnie zmiksuj razem. Ilość cukru musicie dobrać sobie indywidualnie czy lubicie mniej czy bardziej słodkie desery. Zwróćcie też uwagę na to, jakie macie truskawki, czy są słodkie czy kwaśne.
  3. Podziel truskawki na dwie części. Jedną część zostaw do dekoracji a drugą zmiksuj w blenderze na pulpę, dodając trochę cukru bądź miodu i cukier waniliowy.
  4. Przygotuj pucharki lub miseczki do deserów. Biszkopty połam na pół i delikatnie umocz w kawie. Rozłóż po 3 kawałki na dnie pucharków. Na to wlej po 2 łyżki pulpy truskawkowej. Następnie przełóż gotowy krem i znowu polej zmiksowanymi truskawkami. Na wierzch udekoruj deser całymi truskawkami lub połówkami jeśli są duże.
  5. I już tylko na zakończenie włóż po 1 całym biszkopcie ( jeśli nie masz biszkoptów mogą być herbatniki) i po kilka listków mięty lub melisy. Truskawkowy zawrót głowy gotowy !!!!
Udostępnij ten przepis


2 thoughts on “Truskawki z kremowym mascarpone”

  • Wypróbowałam przepis. Wyszło super. Moim gościom bardzo smakowało. Dobry przepis, żeby zachwycić , a przy tym nie jest dużo pracy. Pozdrawiam pozytywnie zakręconych kulinarnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *