4 września 2017
Warzywne placki
Ten przepis to moja nowość. Placki ziemniaczane znają wszyscy. Placki z cukinii też cieszą się dużą popularnością, choć ja mam zawsze z nimi problem bo mi się rozpadają przy smażeniu. Aby jednak nie zmarnować sezonu na to pyszne warzywo jakim jest cukinia i osiągnąć efekt zadowalający, połączyłam ziemniaka z cukinią i marchewką. I tak oto powstały placki warzywne. Są znakomite a dzieci ( nie tylko moje ) się nimi zajadają.
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 5 szt średnie ziemniaki
- 1-2 szt małe cukinie
- 2 szt marchewki
- 1 szt średnia cebula
- 2-3 łyżki mąki
- 1 szt jajko
- pieprz i sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz. Cukinię zostaw ze skórką. Wszystkie warzywa poszatkuj na drobnych oczkach lub użyj malaksera do tego zajęcia.
- Przełóż masę na sitko ustawione na misce i pozostaw, aby obciekła.
- Następnie połącz z mąką jajkiem, pieprzem i solą.
- Rozgrzej na dużej patelni olej. Nakładaj gotową masę na rozgrzany tłuszcz, formując z niej średniej wielkości placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato