28 lutego 2017
Najlepszy pasztet z selera
Pasztet z selera skradł serce całej naszej rodziny. Dzieci za nim przepadają. Znakomita alternatywa dla pasztetu mięsnego. Może się to wprawdzie wydawać dziwne, bo jak może smakować pasztet z warzywa, które z reguły wykorzystujemy jako włoszczyznę do zupy. Polecam !!! Spróbujcie !!!! Myślę, że rodzina nie zgadnie z czego on jest wykonany jeśli nie powiecie.
U nas jest to obowiązkowy składnik menu na Wielkanoc.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 2,5 godziny |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 1 kg selera
- 2 szt duże cebule
- 1 kostka masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka bułki tartej
- 4 szt jajek
- 2 kostki bulionu grzybowego lub warzywnego
- 1 garść sproszkowanych grzybów leśnych
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Seler i cebulę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ja używam do tej czynności malaksera, jak ktoś ma to polecam jest zdecydowanie szybciej. Włóż warzywa do dużego garnka i dodaj rozdrobniony czosnek, wodę, przyprawy i maało. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę. Potem masę odstaw do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodaj jajka, bułkę tartą i sproszkowane grzyby. Najlepiej użyć do tej czynności blendera a jak ktoś nie ma to włożyć grzyby w ściereczkę i rozdrobnić tłuczkiem do mięsa. Masę dobrze wyrobić. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż gotową masę i możesz lekko posypać z wierzchu bułką tartą. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Moja rada: najlepiej zrobić ten przepis z 1,5 porcji, wyjdą wtedy dwie foremki keksówki. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień
1 thought on “Najlepszy pasztet z selera”
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Zaczełam robić czekam aż się upiecze…..