Najlepszy pasztet z selera

Wydrukuj przepis
znakomity pasztet z selera
Pasztet z selera skradł serce całej naszej rodziny. Dzieci za nim przepadają. Znakomita alternatywa dla pasztetu mięsnego. Może się to wprawdzie wydawać dziwne, bo jak może smakować pasztet z warzywa, które z reguły wykorzystujemy jako włoszczyznę do zupy. Polecam !!! Spróbujcie !!!! Myślę, że rodzina nie zgadnie z czego on jest wykonany jeśli nie powiecie. U nas jest to obowiązkowy składnik menu na Wielkanoc.
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 2,5 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 2,5 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Seler i cebulę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ja używam do tej czynności malaksera, jak ktoś ma to polecam jest zdecydowanie szybciej. Włóż warzywa do dużego garnka i dodaj rozdrobniony czosnek, wodę, przyprawy i maało. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę. Potem masę odstaw do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodaj jajka, bułkę tartą i sproszkowane grzyby. Najlepiej użyć do tej czynności blendera a jak ktoś nie ma to włożyć grzyby w ściereczkę i rozdrobnić tłuczkiem do mięsa. Masę dobrze wyrobić. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż gotową masę i możesz lekko posypać z wierzchu bułką tartą. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Moja rada: najlepiej zrobić ten przepis z 1,5 porcji, wyjdą wtedy dwie foremki keksówki. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis


1 thought on “Najlepszy pasztet z selera”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *