Zupa krem z dyni – przepis I


Wydrukuj przepis
Zupa krem z dyni - przepis I
Przepisów na zupę krem z dyni mam kilka. Ten poniżej jest najbardziej ulubiony przez moje dzieci. Ja natomiast wolę wersję z mleczkiem kokosowym i chili. Tez się z Wami nią podzielę. Do przepisów z dynią najbardziej lubię używać dynię hokkaido, gdyż jest to jedyny rodzaj dyni, której nie trzeba obierać. Je się ją ze skórką. Cenię ją również za wyrazistą pomarańczową barwę i cudowny, słodkawy smak. W tym roku zaopatrzyłam się już w znaczne ilości tego warzywa (oczywiście stojąc w długiej kolejce na rynku) i zamierzam gotowe puree zapasteryzować w słoiki, aby późną jesienią i zimą łatwo mi było przygotować z niego zupę, ciasto czy gnocchi.
Sposób przygotowania
  1. Nastaw warzywa na bulion czyli: marchew, pietruszka, seler , por może też być część zielona selera lub seler naciowy. Lekko posól i popieprz. Dodaj z 2-3 listki liścia laurowego i 3-4 ziarenka ziela angielskiego.
  2. Dynię przekrój na pół. wydrąż łyżką pestki i pokrój w średniej wielkości kawałki. Przełóż dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 180 stopni około 30 minut. Aż będzie miękka.
  3. Na patelni na łyżce masła usmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Miękką dynie przełóż do wysokiego garnka, dodaj warzywa z bulionu: marchew, pietruszkę i seler ( pora i części zielonych z selera nie dodaję). Dorzuć podsmażoną cebulkę i zmiksuj wszystko razem blenderem ręcznym na gładki krem.
  5. Dolej bulion w zależności od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać. Dopraw solą, pieprzem , gałką muszkatałową oraz wędzoną papryką.
  6. Na suchej patelni podpraż lekko płatki migdałowe, tak aby nabrały złocistego koloru.
  7. Przełóż zupę do miseczek. Udekoruj według uznania prażonymi płatkami migdałowymi, startym żółtym serem i zieloną pietruszką. Smacznego
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *