Skladnik: mąki

Bułgarski chlebek – POGACZA

Bułgarski chlebek – POGACZA

Wydrukuj przepis Bułgarski chlebek – POGACZA Ten chleb to moje najnowsze odkrycie. I zagości on w tym roku u nas, również na świątecznym stole. Jest przepyszny i bardzo efektowny. Goście i rodzina będą zachwyceni. W standardowej wersji ciasto w środku smaruje się masłem. Ja oprócz 

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Wydrukuj przepis Bułeczki cynamonowe Najwspanialsze na świecie bułeczki cynamonowe. W Stanach Zjednoczonych mają one nazwę Cinnabon a w Szwecji Kanelbulle. Pierwszy raz jadałam je w piątkowy , zimny i deszczowy letni wieczór u mojej sąsiadki. Jedzone jeszcze lekko ciepłe i popite gorącą kawą, sprawiły, że 

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Wydrukuj przepis Tarta z borówkami To moje ostatnie odkrycie i to dzięki warsztatom kulinarnym, w których uczestniczyłam. Nasza prowadząca Ola Kopczyńka (dziękuję Olu) pokazała nam prosty i szybki sposób na spód do tarty. Nie zamienię go już na żaden inny. Reszta to już moja inwencja 

Warzywne placki

Warzywne placki

Wydrukuj przepis Warzywne placki Ten przepis to moja nowość. Placki ziemniaczane znają wszyscy. Placki z cukinii też cieszą się dużą popularnością, choć ja mam zawsze z nimi problem bo mi się rozpadają przy smażeniu. Aby jednak nie zmarnować sezonu na to pyszne warzywo jakim jest 

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Wydrukuj przepis Gołąbki z młodej kapusty Uwielbiam gołąbki. A najbardziej te z młodej kapusty. Po pierwsze młoda kapusta jest miękka i bardziej smaczna od tej jesiennej a po drugie nie wymaga gotowania tylko sparzenia. Dzięki temu gołąbki szybciejsię przygotowuje. Szybki i smaczny obiad na przykład 

Placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem

Wydrukuj przepis Placewk drożdzowy z rabarbarem Spacerując po ogrodzie, dostrzegłam w którymś momencie, że mam już wyrośnięty rabarbar. Pomyślałam:” nareszcie coś, bo to zimno dawało się już wszystkim we znaki, również roślinom, które w tym raku bardzo marnie rosły”. Pierwsza myśl to – kompot rabarbarowy,