Rabarbarowy kompot
I nareszcie wiosna w pełni !!!!! W końcu zrobiło się ciepło a wraz z ta fantastyczna pogoda pierwsze świeże warzywa i owoce: szparagi, rabarbar, kalarepa, młoda kapusta. W tym sezonie naszym hitem wczesnowiosennym jest rabarbar. W każdy weekend gotuję zatem garnek kompotu. Nie ukrywam cieszy się dużym powodzeniem, taki zimny, schłodzony, po prostu wspaniały…
Porcje Czas przygotowania
6porcji 20minut
Porcje Czas przygotowania
6porcji 20minut
Składniki
cukier do smaku
Sposób przygotowania
  1. Przepis jest bardzo prosty. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki około 3-4 cm i wypłucz.
  2. Wsyp do garnka i zalej wodą ok . 2-3 litrów. Dodaj 5 łyżek cukru i wanilię.
  3. Zagotuj na małym ogniu i wyłącz. Spróbuj czy jest wystarczająco słodki, jeśli nie, to dosyp jeszcze cukru – rabarbar jest dosyć kwaśny, więc potrzebuje cukru. Poczekaj aż ostygnie i najlepiej włóż go jeszcze na trochę do lodówki. Będzie smaczniejszy w ciepłe dni .