26 września 2018
Suflet serowy ze śliwkami

Porcje |
osób
|
Składniki
- około 1/2 kg śliwki wegierki
- 1/2 kg twarogu chudego lub półtłustego
- 100 g masła o temp. pokojowej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 1-2 szczypty cynamonu
- 150 g cukru trzcinowego drobnego
- 5 łyżek kaszki manny lub kukurydzianej
- 3 szt. jajka
- skórka strarta z 1/2 cytryny
- masło do wysmarowania formy
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Formę najlepiej do tarty lub tortownicę wysmaruj masłem. Nastaw piekarnik na 180 stopni (bez termoobiegu)
- Śliwki umyj , przetnij wzdłuż na pół i wyjmij pestki.
- Jajka oddziel na białka i żółtka. Z białek ubij sztywną pianę.
- Twaróg utrzyj z żółtkami, cukrem, masłem, wanilią, cynamonem, skórką z cytryny . Na końcu dodaj kaszkę manną lub kukurydzianą.
- Do masy dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj kopystką ( nie używać już miksera).
- Wlej do formy, na wierzchu poukładaj śliwki
- Piecz około 35-40 minut . Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień