Bułgarski chlebek – POGACZA


Wydrukuj przepis
Bułgarski chlebek - POGACZA
Ten chleb to moje najnowsze odkrycie. I zagości on w tym roku u nas, również na świątecznym stole. Jest przepyszny i bardzo efektowny. Goście i rodzina będą zachwyceni. W standardowej wersji ciasto w środku smaruje się masłem. Ja oprócz masła dodałam trochę podsmażonej cebuli ,a w wersji świątecznej dodam trochę kapusty z grzybami, Dobrym pomysłem będzie również posmarowanie go pesto z bazylii lub pietruszki. Najsmaczniejszy jest lekko wystygnięty po upieczeniu , podany do zupy, pasztetu lub smarowideł.
Sposób przygotowania
  1. Pokrusz drożdże i wymieszaj je z jogurtem, roztrzepanymi jajkami, sodą, solą, cukrem i olejem.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę. To ważne, aby była przesiana.
  3. Do przygotowanej mąki dodaj resztę wymieszanych ze sobą składników i starannie zagnieć ciasto.
  4. Pozostaw około 30 minut aby odpoczęło, najlepiej w misce przykrytej ściereczką.
  5. Potem podziel ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkuj na spory prostokąt i posmaruj go całego masłem. Teraz możesz też rozłożyć podsmażoną cebulkę lub kapustę z grzybami.
  6. Ciasto zwiń w rulon dłuższym bokiem i podziel na kawałki około 5 cm. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Powstałe zwoje, ustaw okrężnie w tortownicy jeden przy drugim,
  7. Pozostaw do wyrośnięcia i przed włożeniem do piekarnika posmaruj jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu) około 1 godziny. W sam raz do świątecznej zupy.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *