18 grudnia 2017
Bułgarski chlebek – POGACZA
Ten chleb to moje najnowsze odkrycie. I zagości on w tym roku u nas, również na świątecznym stole. Jest przepyszny i bardzo efektowny. Goście i rodzina będą zachwyceni.
W standardowej wersji ciasto w środku smaruje się masłem. Ja oprócz masła dodałam trochę podsmażonej cebuli ,a w wersji świątecznej dodam trochę kapusty z grzybami, Dobrym pomysłem będzie również posmarowanie go pesto z bazylii lub pietruszki.
Najsmaczniejszy jest lekko wystygnięty po upieczeniu , podany do zupy, pasztetu lub smarowideł.

Porcje |
porcji
|
Składniki
- 1 kg mąki
- 30-40 g świeżych drożdży
- 500 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
- 2 szt jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- masło do posmarowania ciasta w środku
- 1 żółtko z odrobiną mleka do posmarowania ciasta
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Pokrusz drożdże i wymieszaj je z jogurtem, roztrzepanymi jajkami, sodą, solą, cukrem i olejem.
- Na stolnicę przesiej mąkę. To ważne, aby była przesiana.
- Do przygotowanej mąki dodaj resztę wymieszanych ze sobą składników i starannie zagnieć ciasto.
- Pozostaw około 30 minut aby odpoczęło, najlepiej w misce przykrytej ściereczką.
- Potem podziel ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkuj na spory prostokąt i posmaruj go całego masłem. Teraz możesz też rozłożyć podsmażoną cebulkę lub kapustę z grzybami.
- Ciasto zwiń w rulon dłuższym bokiem i podziel na kawałki około 5 cm. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Powstałe zwoje, ustaw okrężnie w tortownicy jeden przy drugim,
- Pozostaw do wyrośnięcia i przed włożeniem do piekarnika posmaruj jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu) około 1 godziny. W sam raz do świątecznej zupy.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Zima