3 sierpnia 2017
Pieczone młode marchewki z ziemniakami
Jest to szybki i łatwy sposób na przemycenie warzyw w diecie dziecięcej. Pieczone młode ziemniaki lubią chyba wszyscy, a znajdujące się pomiędzy nimi pomarańczowe marchewki, skuszą nie jednego ciekawskiego.
Danie ładnie prezentuje się na stole, jest pachnące i kolorowe. Świetny dodatek do mięsa, ale może też stanowić samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne. Do tego sos np. czosnkowy na bazie jogurtu greckiego i czego chcieć więcej ....

Porcje |
porcji
|
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 8 szt młodych marchewek
- kilka gałazek świeżego rozmarynu
- sól gruboziarnista i pieprz do smaku
- kilka łyżek oliwy
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Ziemniaki i marchewki, obierz i umyj. Młode marchewki pokrój wzdłuż na połówki a ziemniaki na pół talarki lub słupki - jak Ci wygodnie.
- Pokrojone warzywa przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp pieprzem i solą.
- Dodaj kilka łyżek oliwy i wymieszaj wszystko rękoma. staraj się wmasować oliwę w warzywa, tak aby były wszystkie nią pokryte. Posyp na wierzchu świeżym lub suszonym rozmarynem (świeży lepszy)
- Wstaw do piekarnika nastawionego na 190 stopni na około 35-45 minut. Podawaj po upieczeniu najlepiej z sosem czosnkowym.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato