5 września 2017
Poranna jaglanka z mango i malinami
Jedno z moich najbardziej ulubionych śniadań. Jest zdrowe, pożywne i dostarcza sporo energii na początek dnia. Od ponad roku w ciągu tygodnia serwuję mojej rodzinie na pierwszy posiłek kaszę jaglaną lub domowej roboty granolę z owocami. Latem może być on podany na zimno, natomiast jesienią i zimą najlepiej na ciepło.
Teraz gdy mamy jeszcze letnie owoce możemy tworzyć różne kombinacje smakowe a nasz organizm na pewno będzie szczęśliwy.

Porcje |
porcje
|
Składniki
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1-2 szklanek mleka lub jogurtu (moze być mleko roślinne - dobrze się sprawdza migdałowe)
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyzeczki cynamonu
- świeże owoce - w tym przypadku mango i maliny
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Ugotuj kasze jaglaną w 2/3 szklanki wody, lekko posól.
- W tym czasie do blendera wrzuć pokrojone mango, maliny (zostaw kilka do dekoracji), cynamon miód oraz mleko lub jogurt. Latem preferuję wersję z jogurtem a zimą z podgrzanym mlekiem. Na końcu dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Zmiksuj. Konsystencja jaglanki może być różna od bardzo płynnej do konsystencji budyniu, który można jeść łyżeczką w zależności od tego jak lubicie tyle dolejcie mleka lub jogurtu. Ozdób na wierzchu malinami.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato