17 stycznia 2018
Komosa ryżowa z warzywami i fetą
Smaczna i pożywna sałatka. Ja ją nazywam sałatką "pudełkową". Jak mam takie dni, że w porze obiadowej jestem poza domem, to ta sałatka jest najlepszym wyjściem. Przygotowuję ją wtedy rano, zamykam w pudełku i zabieram ze sobą. Pyszna jest na ciepło , ale i na zimno. Daje dużo energii na kolejne godziny.
Pierwszy raz skomponowałam ją, gdy w sobotę wybierałam się na warsztaty jogi. Pomyślałam sobie wtedy, że potrzebuję coś pożywnego i zdrowego a zarazem lekkiego, aby w przerwie móc się zregenerować. I to był dobry pomysł. Sałatka wyszła pyszna, a ja miałam siłę na kolejne godziny praktyki jogi.

Porcje |
porcje
|
Składniki
- 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej
- 1/2-1 szt świeżej cukinii
- kilka szt suszone pomidowy w zalewie
- 1/2 kostki fety
- garść świeżego szpinaku
- szczypta suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa extra virgine
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Komosę przełóż na sitko i sparz gorącą wodą. Następnie ugotuj ją w lekko osolonej wodzie w proporcjach 1/2 szklanki kaszy do 1 szklanki wody. Ugotowaną komosę ryżową przełóż do miski.
- Pokrój cukinie w pół talarki. Rozgrzej 1-2 łyżki oliwy na patelni i krótko podsmaż cukinię razem z tymiankiem. Posól i popieprz.
- Do ugotowanej ciepłej komosy dołóż podsmażoną cukinię, pokrojone w paseczki pomidory suszone, garść świeżego szpinaku i pokruszoną fetę.
- Wymieszaj wszystko razem. Dopraw pieprzem i solą jeśli będzie potrzeba. Możesz też dodać jeszcze parę kropli oliwy w razie potrzeby .
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Zima