Komosa ryżowa z warzywami i fetą


Wydrukuj przepis
Komosa ryżowa z warzywami i fetą
Smaczna i pożywna sałatka. Ja ją nazywam sałatką "pudełkową". Jak mam takie dni, że w porze obiadowej jestem poza domem, to ta sałatka jest najlepszym wyjściem. Przygotowuję ją wtedy rano, zamykam w pudełku i zabieram ze sobą. Pyszna jest na ciepło , ale i na zimno. Daje dużo energii na kolejne godziny. Pierwszy raz skomponowałam ją, gdy w sobotę wybierałam się na warsztaty jogi. Pomyślałam sobie wtedy, że potrzebuję coś pożywnego i zdrowego a zarazem lekkiego, aby w przerwie móc się zregenerować. I to był dobry pomysł. Sałatka wyszła pyszna, a ja miałam siłę na kolejne godziny praktyki jogi.
Sposób przygotowania
  1. Komosę przełóż na sitko i sparz gorącą wodą. Następnie ugotuj ją w lekko osolonej wodzie w proporcjach 1/2 szklanki kaszy do 1 szklanki wody. Ugotowaną komosę ryżową przełóż do miski.
  2. Pokrój cukinie w pół talarki. Rozgrzej 1-2 łyżki oliwy na patelni i krótko podsmaż cukinię razem z tymiankiem. Posól i popieprz.
  3. Do ugotowanej ciepłej komosy dołóż podsmażoną cukinię, pokrojone w paseczki pomidory suszone, garść świeżego szpinaku i pokruszoną fetę.
  4. Wymieszaj wszystko razem. Dopraw pieprzem i solą jeśli będzie potrzeba. Możesz też dodać jeszcze parę kropli oliwy w razie potrzeby .
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *