Śliwki Pod Kruszonką


Wydrukuj przepis
Śliwki Pod Kruszonką
Strasznie jest mi wstyd , bo ostatnio bardzo Was i mój blog zaniedbałam. Lato miewa się ku końcowi a tutaj nic nowego się nie pojawiło. Postaram się jak najszybciej nadrobić zaległości, a Wam dostarczyć parę nowych, prostych przepisów jeszcze do wypróbowania tego lata. To , że nie odzywałam się tak długo, to nie znaczy jednak, że zaniedbałam gotowanie. Wręcz przeciwnie. Między czasie były inspirujące wyjazdy, nowe ciekawe spotkania, nowe znajomości na lokalnym ryneczku. Ugotowałam wiele nowych dań i zaprawiłam dziesiątki słoików na zimę. A teraz z chęcią wracam do pisania i dzielenia się z Wami moimi i nie tylko pomysłami. Najprostszy deser świata - owoce pod kruszonką. W tym wydaniu - śliwki: duże pachnące takie na koniec lata. Pod pierzynką z chrupiącej, słodkawej kruszonki smakują znakomicie. Na ostatniej sobotniej kolacji cieszyły się wielkim powodzeniem. Najlepsza odmiana do tego deseru to węgierka lub amers.
Sposób przygotowania
  1. Naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni (góra/dół) bez termoobiegu.
  2. Zrób kruszonkę. Do większej miski wsyp mąkę, cukier , cukier waniliowy lub pastę waniliowa i pokrojone na kawałeczki masło. Razem wszystko delikatnie i szybko połącz, aż powstanie kruszonka. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki.
  3. Śliwki umyj, wyjmij pestki i poukładaj ciasno w naczyniu środkami do góry.
  4. Jeśli śliwki nie są za słodkie możesz delikatnie posypać je łyżką cukru i opcjonalnie odrobiną cynamonu.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku około 30/35 minut aż kruszonka ładnie się zezłoci. Podawaj jeszcze ciepłe jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *