5 listopada 2017
Szarlotka
Szarlotka to moje najbardziej ulubione ciasto i najczęściej pieczone jesienią.
Nie ma nic lepszego, gdy na dworze zimno i brzydko a w ciepłym domu pachnie świeżą szarlotką.
Wtedy już tylko kanapa, kocyk, ciepła herbata i talerzyk z szarlotką, do tego dobra książka i można poczuć się jak w niebie.

Porcje |
porcji
|
Składniki
- 300 g mąki - ja używam orkiszowej
- 125 g zimnego masła
- 3 szt żółtka
- 2 łyżki drobnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka wódki lub spirytusu
- 1 szczypta sody oczyszczonej (1/5 łyżeczki)
- około 2 łyżki letniej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- masło do wysmarowania formy
- Nadzienie:
- 1 kg jabłek (szara reneta, elstar, antonówka)
- 1/2-3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych gożdzików
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 łyżeczka skórki z otartej cytryny
- 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Masło w dużej misce lub na stolnicy pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pozostałe składniki (za wyjątkiem wody) i wymieszaj. Szybko zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj wodę. Ciasto ma być sprężyste i nie kleić się do rąk. Zrób kulę i owiń ją w folię aluminiową . Niech odpocznie.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i pokrój je na mniejsze kawałki. W dużym rondlu rozgrzej masło, wrzuć jabłka i chwilę podsmaż. Jak zmiękną dodaj cukier (najpierw wrzuć 1/2 szklanki cukru, zawsze możesz dołożyć jak stwierdzisz, że nadzienie jest za mało słodkie) , przyprawy , rodzynki sok i skórkę z cytryny.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem. Ciasto podziel na dwie części. Wylep spód tortownicy ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika aż się lekko zezłoci.
- Następnie na podpieczony spód wyłóż gotowe nadzienie. A na wierzch pokrusz resztę ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika na około 40-50 minut. Miłego łasuchowania !!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień